Zo bewaar je elk type fruit, ook als het al is aangesneden

thinkstock
Het seizoen van de kleurrijke fruitsalades is aangebroken, maar bij deze warme temperaturen is een beetje zon genoeg om er een bruine brij van te maken. Hoe bewaar je fruit best, zelfs als het al aangesneden is? Van appels tot avocado's: PureWow geeft tips.

Appels

Een appel kan je vrij lang bewaren, tot 3 weken. De koelkast is de beste plek om het stuk fruit zo lang mogelijk vers te houden.

Appel al aangesneden? Bedek de andere helft (of de partjes) strak met plasticfolie en bewaar aan de achterkant van de ijskast. Zo wordt de appel minder snel bruin, een proces dat door oxidatie veroorzaakt wordt.

Peren

Peren zijn een minder lang leven beschoren dan appels, je eet ze best binnen enkele dagen op. Ook dit fruit kan je langer bewaren in de koelkast.

Genoeg na een halve peer? Ook hierbij geldt de tip van de plasticfolie, net zoals bij appels.

Avocado

Is de avocado al rijp, maar wil je hem nog niet eten? Bewaar hem dan ook in de ijskast, zodat hij ongeveer drie dagen extra mee gaat. Zijn ze nog niet rijp, dan hou je ze beter bij op kamertemperatuur.

Een bruine avocado is een stuk minder smakelijk dan een groengele. Sprenkel daarom wat citroensap op de helft van de avocado die je langer wil bewaren en sluit af met plasticfolie voor je hem in de koelkast legt. Guacamole langer bewaren? Bewaar de pit van de vrucht mee in de saus.

thinkstock

Bananen

Bananen bewaar je gewoon in een fruitmand, waar ze een paar dagen in overleven.

Wil je maar een halve banaan, snij ze dan doormidden voor je de schil eraf haalt. Bedek het stukje banaan waar geen schil rond zit met plasticfolie en bewaar in de koelkast.

Druiven

Leg druiven in eeen kom of in een plastic zakje met verluchtingsgaten - zoals ze soms verkocht worden - en bewaar enkele dagen in de ijskast.

Bessen

Of het nu om blauwe, rode of braambessen gaat: bewaren doe je best in de ijskast en hou goed in de gaten of er geen besjes beginnen schimmelen. Zodra je die opmerkt, haal je die er tussenuit, zodat ze de rest van het bakje niet kunnen besmetten.

Meloen

Een meloen bewaar je best in de ijskast, waar hij meer dan een week goed kan blijven.

Stukjes meloen die overblijven, bewaar je net zoals appels en peren met een strak stukje plasticfolie in de koelkast.

Mango

De temperatuur van een koelkast houdt een mango zo'n 4 dagen goed.

Voorgesneden mangoblokjes kan je in plastic zakjes in de ijskast bewaren.

thinkstock

Kersen

Van deze rode snoepjes kan je maar moeilijk afblijven, en dat is maar goed ook: je eet ze best binnen de drie dagen op, en bewaart ze in de koelkast.

Blauwe bessen en aardbeien

Die plastic bakjes met gaten in zijn er niet zomaar: blauwe bessen en aardbeien worden daarin verkocht om hun levensduur te verlengen. Zorg er ook voor dat je beschimmelde exemplaren meteen verwijdert. Beide fruitsoorten kunnen ongeveer een week goed blijven.

Ananas

Een volledige ananas hoeft niet in de ijskast, want het is een tropische vrucht. Aangesneden schijfjes bewaar je wel beter koel met - je raadt het al - plasticfolie.

Perzik

Rijpe perziken bewaar je koel, om er nog tot 5 dagen later van te genieten.

Aangesneden perziken stop je best in een luchtdicht doosje in de koelkast, waar ze idealiter nog een extra dagje vers in blijven.

Kiwi

Een kiwi wordt niet slecht bij kamertemperatuur, maar blijft wel langer vers in de koelkast. Zeker als ze al rijp zijn, kan je ze 2 à 3 dagen langer laten meegaan door ze koel te bewaren.

Schijfjes of een halve kiwi bewaren doe je ook met plasticfolie.

shutterstock

Appelsienen en pompelmoezen

Deze oranje vruchten overleven minstens een week op kampertemperatuur.

Voorgesneden schijfjes of stukjes? Stop ze in een plastic zakje en bewaar in de koelkast.