Zo bak je de lekkerste pannenkoeken

2 februari is Lichtmis
Unsplash 2 februari is Lichtmis
Vandaag is Lichtmis, een voornamelijk Christelijk feest waarvan de meeste mensen niet meer écht weten waar het over gaat. Wat we wel weten, het is die feestdag waarop we pannenkoeken eten. Op scholen en in bedrijfskantines staan vandaag flensjes op het menu. Thuis kan het ook, pannenkoeken als avondmaal? Waarom niet! Het is tenslotte vrijdag....

Basisrecept voor 12 pannenkoeken die je zowel zoet als hartig eet:

Wat heb je nodig:
250 g bloem
1 tl bakpoeder
150 g boter, gesmolten
2 eieren, gesplitst
1/2 l melk

Hartige pannenkoek met verse kruiden en zalm

handvol gehakte kruiden (tijm, basilicum, bieslook, peterselie,...) + extra om te garneren
100 g roomkaas
1/2 komkommer, in reepjes
200 g gerookte zalm

Zoete pannenkoek met banaan en bessenconfituur:

2 bananen, in plakjes
4 el zwarte bessenconfituur
40 g pecannoten
100 ml yoghurt op Griekse wijze
enkele takjes tijm

Zo maak je het:

Stap 1: Maak het beslag: Meng de bloem met het bakpoeder. Giet er de koude melk bij. Roer er de eidooiers door en vervolgens de gesmolten boter. Klop de eiwitten stijf en schep onder het beslag.

Stap 2: Voor de hartige pannenkoeken: meng de gehakte kruiden onder de helft van het beslag. Bak pannenkoeken van het beslag. Besmeer de pannenkoeken met de roomkaas en beleg met een plakje gerookte zalm en de komkommerreepjes. Rol op en bestrooi met verse kruiden.

Stap 3: Bak met het resterende beslag pannenkoeken. Besmeer ze met de helft van de confituur en beleg met de helft van de bananenplakjes. Rol op en garneer met de pecannoten, de yoghurt, de resterende bananenplakjes, de confituur en de tijm.

Bekijk de receptvideo hier!

Hartig met pompoen

Wist je dat je ook in pannenkoeken groenten kan verstoppen? En toch kan je ze zoet eten. Deze versie met pompoen bijvoorbeeld eet je lekker hartig, maar is ook heerlijk met een beetje siroop.

Pannenkoek met pompoen
Thinkstock Pannenkoek met pompoen



Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.