Ga naar de mobiele website
^ Top

Zijn vleesvervangers ongezond?

thinkstock
Vegetarisch is niet automatisch gezond. Vleesvervangers bevatten soms veel zout en vet, en weinig eiwit. Dat meldt Eos. Het wetenschappelijk tijdschrift stelde een 'veggiewijzer' samen met de respectievelijke voedingstoffen, voor wie het bos door de bomen niet meer ziet.

Steeds meer mensen laten vlees links liggen. Waar vegetariërs lange tijd aangewezen waren op tofu, seitan en peulvruchten, is het aanbod burgers, worsten, balletjes, schnitzels en andere vleesanalogen vandaag niet meer te overzien. Maar even divers als het aanbod, is de samenstelling van die producten, zegt Eos.

Het tijdschrift verzamelde informatie over de samenstelling van ruim 240 vleesvervangers en kwam tot de volgende vaststellingen.

De veggiewijzer zit vanaf morgen gratis bij het maandblad Eos

Over vetgehalte

Een vleesvervanger bevat idealiter niet meer dan 10 gram vet per 100 gram. Toch blijkt ongeveer de helft van de onderzochte producten meer te bevatten.

Wat zout betreft

De norm voor vers vlees - maximaal 100 milligram natrium per 100 gram - wordt maar door vier producten gehaald. Verder blijkt dat ongeveer een kwart van de producten in de veggiewijzer de streefwaarde voor eiwitgehalte van de voedingsdriehoek niet haalt.

De veggiewijzer zit vanaf morgen gratis bij het maandblad.

Meer over


Meld een bug