Zijn de chocoladerepen van Kinder echt kankerverwekkend?

Kos
De chocoladerepen van Kinder bevatten kankerverwekkende stoffen, dat nieuws gaat momenteel als een lopend vuurtje rond op het internet. Foodwatch, een Duitse waakhond voor voedingsmiddelen, pakte eerder deze week uit met dit schokkende nieuws. Maar wie of wat is die organisatie en hoe betrouwbaar is deze informatie?

De waakhond meldt dat onderzoek heeft aangetoond dat de repen minerale olie (MOAH) bevatten. Die stof ontstaat als bijproduct van het raffineren van olie en is 'hoogstwaarschijnlijk kankerverwekkend' volgens de organisatie. Daarom vraagt Foodwatch dat de repen van Kinder uit de handel worden gehaald.

Foodwatch testte 20 verschillende snoeprepen en ontdekte dat drie ervan gevaarlijk hoge concentraties van MOAH bevatten. In een verklaring op de website is de waakhond erg hard voor de producent van de repen. "Foodwatch heeft de producenten al op voorhand geïnformeerd over de resultaten van de tests en ze eisen een terugroepactie. Maar het bedrijf weigerde om deze producten uit de rekken te halen."

Veel onduidelijkheden
Toch is het erg belangrijk om enkele kanttekeningen bij deze informatie te plaatsen. Ten eerste is Foodwatch een lobbygroep die wil dat bedrijven hun klanten open en eerlijk voorlichten over de voedselproducten die ze verkopen. En de leden lobbyen bij de overheid om wet- en regelgeving aan te passen.

De organisatie is in hun persbericht ook erg onduidelijk over wie exact het onderzoek heeft uitgevoerd. We weten dus niet of de tests echt wetenschappelijk onderbouwd zijn. Ook vermeldt de organisatie nergens waar die stoffen daadwerkelijk aangetroffen werden.

Erneut krebsverdächtige Mineralöle in Schokolade - Kinder Riegel schneidet bei foodwatch-Test am schlechtesten ab

Waar zit die stof?
Het Duitse koepelorgaan van de snoepproducten (BDSI), nu ook niet echt een onafhankelijke organisatie, zegt dat er geen reden tot paniek is. Professor Torben Erbrath: "De chemische stoffen werden in de verpakking gevonden. Het zit in de dozen, het is een gevolg van het gerecycleerd papier dat wordt gebruikt. En de concentratie was ook erg laag. Je kan de chocoladerepen zonder zorgen blijven eten."

Het is dus erg onduidelijk of je die kankerverwekkende stoffen ook echt opneemt bij het eten van een reep. Want als MOAH in de verpakking zit, dan is er nog altijd geen bewijs dat ook de consument de kankerverwekkende stof binnenkrijgt.