Zelf oesterzwammen kweken op basis van ... koffiegruis? Zo doe je dat

shutterstock
Dat koffiegruis het nieuwe zwarte goud is schreven we eerder al, en dat is nog maar eens bewezen doordat je er blijkbaar zelf oesterzwammen uit kan kweken. Het jonge Antwerpse bedrijf Caffungi verkoopt binnenkort kits om thuis drie soorten oesterzwammen te kweken met koffiegruis, in plaats van dat zwarte goud zomaar weg te gooien.

De laatste jaren schieten hippe koffiebars als paddenstoelen uit de grond. Maar wist je dat koffie thuishoort in het rijtje van meest verspillende producties in de voedingsindustrie? Amper 0,2% van onze koffie wordt werkelijk geconsumeerd. Het Antwerpse bedrijf Caffungi bedacht een manier om de enorme hoeveelheid koffieresten opnieuw in te zetten in onze economie, want koffiedik blijkt de ideale voedingsbodem voor oesterzwammen.

Duurzame oesterzwammen
In de kelder van het Koninklijk Atheneum te Antwerpen vond Caffungi de ideale plek voor een heus oesterzwammenlabo. Hier wordt er volop geëxperimenteerd en worden er elke dag nieuwe Caffungi kits klaargemaakt. "We hebben ervoor gekozen om gebruiksklare kits te voorzien waarmee de consument zelf zijn oesterzwammen kan kweken in het denkbeeld van bewustwording van voeding en de terugkeer naar lokale producenten en producten," legt bezieler Ahad Eshaghzey uit. "Daarbij zijn we het enige bedrijf in België dat enkel koffiedik en koffiehulzen gebruikt als voedingsbodem voor deze lekkernij. Deze koffieresten halen we bovendien zelf op met onze bakfiets in de stad, om zo ook de CO2-uitstoot tot een minimum te beperken. Ook de leerlingen van economische en wetenschappelijke richtingen van het Koninklijk Atheneum zullen betrokken worden bij het project in het kader van hun onderzoeks-competenties. We willen immers ook de toekomstige generatie mee betrekken in de weg naar een duurzame economie."

25 juni 2015 vindt de officiële opening plaats en brengt Caffungi meteen ook drie verschillende zelfkweekkits op de markt voor witte, gele en roze oesterzwammen. Na 10 dagen zijn de oesterzwammen klaar voor gebruik, en uit een kit kan je zo'n drie keer oogsten. Verkrijgbaar vanaf 13,95 euro per kit via de webshop www.caffungi.be, bij Carrefour, Het Natuurhuis en de betere biowinkels.

CaffungiReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels