Zeg niet langer sojamelk, voortaan is het sojasap

thinkstock
"Kan je mij het sojasap eens doorgeven?" Wen maar alvast aan deze nieuwe benaming, want voortaan mogen zuiver plantaardige producten niet meer in de markt gezet worden met woorden als melk, room, boter, kaas of yoghurt op het label, wat wijst op een dierlijke oorsprong. Zo klinkt de beslissing van het Europees Hof van Justitie.

Om "verwarringsgevaar bij de consument" te vermijden, zeggen we voortaan onder meer sojasap tegen sojamelk. Ook vegakaas en tofoeboter zullen niet meer onder die naam verkocht worden. Producten van zuiver plantaardige oorsprong mogen niet op de markt gebracht worden met woorden als melk, room, boter, kaas of yoghurt, wat wijst op dierlijke oorsprong. Dat besliste het Europees Hof van Justitie. 

Zelfs met een verduidelijkende tekst op het label, wordt een dierlijk label bij
een zuiver plantaardig product niet meer toegestaan. Wel zijn er een aantal uitzonderingen, waaronder pindakaas, cacaoboter en kokosmelk. Ook het Franse "crème de riz" mag blijven bestaan. De regel geldt bovendien niet voor vis- en vleesvervangers, dus de sojaburger mag wel probleemloos in het winkelrek blijven liggen.