Wordt prosecco rosé het nieuwe zomerdrankje van de toekomst?

Getty Images/iStockphoto
Het is momenteel dan wel niet toegelaten op een terrasje of op restaurant, nippen van een glaasje roze champagne of cava kon je tijdens deze zonnige dagen wel al doen op je balkon of in je tuin. Op prosecco rosé bleef het echter wachten. Tot nu! De Italiaanse regering heeft namelijk zonet zijn fiat gegeven voor de productie van roze prosecco en het zou weleens hét it-drankje kunnen worden van volgende zomer.

Prosecco is al jaar en dag, net zoals champagne trouwens, een beschermd product. Dat betekent dat de Italiaanse mousserende wijn aan een paar voorwaarden moet voldoen vooraleer je ook echt de naam prosecco mag gebruiken.

Eén vereiste is dat prosecco niet rosé mag zijn, tot nu althans. Zo heeft het Italiaanse ministerie voor Landbouw zonet goedgekeurd dat je tegenwoordig ook een roze variant mag maken van de Italiaanse wijn.

Deze zomer slurpen van een prosecco rosé zit er helaas nog niet in. Zo is de verkoop ervan pas toegestaan vanaf 1 januari 2021, na de oogst. Bovendien zijn er een aantal vereisten waaraan de prosecco moet voldoen. Zo zal hij 10 tot 15% Pinot Noir moeten bevatten voor de roze kleur, en voornamelijk gefabriceerd moeten worden met witte Glera-druiven.

Makers denken alvast dat het hét zomerdrankje van volgende zomer zal worden en dat er naar schatting 30 miljoen flessen per jaar verkocht zullen worden.

Mag het voor jou ook een gewone fles wijn zijn? Bekijk het aanbod wijnpakketten op HLN Shop
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.