Word gelukkiger, eet elke dag 7 porties fruit en groenten

Jarenlang kregen we te horen dat we minstens vijf porties fruit en groenten moeten eten om gezond te blijven. Vorsers beweren nu dat als we dit naar zeven zouden verhogen, we veel gelukkiger zouden zijn.

Wetenschappers analyseerden een enquête over de eetgewoonten en gevoelens bij 80.000 Britten. Daaruit blijkt dat wie zeven of acht porties fruit per dag eet, zich vrolijker, geliefder en optimistischer over de toekomst voelt. Elke persoon gaf zichzelf een score tussen 0 en 10 op basis van de tevredenheid over hun leven. Wie voldoende fruit en groenten at, had een score die gemiddeld een punt hoger was dan wie geen fruit en groenten op het menu zette. De wetenschappers weten niet hoe deze voedingsmiddelen het welzijn verbeteren, ze bevatten wel chemische stoffen die antioxidanten en het stressniveau verlagen.

Mechanisme?
Recente studies hebben aangetoond dat kinderen meer fruit en groenten dan gemiddeld opnemen, minder risico lopen op een depressie in hun latere leven. Professor Andrew Oswald: "Dit is een erg verrassend resultaat. In fruit en groenten zitten veel antioxidanten die ons beschermen tegen aanvallen op het lichaam, maar hoe dat onze hersenen en emoties beïnvloedt, weten we niet. Voldoende vitamines en andere heilzame stoffen opnemen is dus niet alleen belangrijk voor je lichamelijke, maar ook je mentale gezondheid."

In Groot-Brittannië adviseert de overheid elke dag vijf porties fruit en groenten te eten, in Frankrijk is dat echter tussen de vijf en de tien, in Japan zijn dat zelfs dertien eenheden groenten en vier porties fruit.