Winterkost! Loïc maakt Potaufeu

-
vtm -
VTM-huiskok Loïc Van Impe tovert elke dag zonder al te veel moeite passie op je bord en op je scherm.
Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.

INGREDIËNTEN (8 personen)

1 bussel wortelen

6 raapjes

1 kg vastkokende aardappelen

1 prei

3 selderstengels

2 uien

10-tal kruidnagels

peterselie

tijm

laurier

1 kg soepvlees

2 mergpijpen

zwarte peperbollen

3 teentjes knoflook

1 ansjovis

2 el boter op kamertemperatuur

1 oud stokbrood

BEREIDING

• Breng 3 l water aan de kook met een snuif zout.

• Schil, spoel en snij de wortelen, 6 raapjes, 1 kg vastkokende aardappelen, 1 prei en 3 selderstengels grof.

• Schil 2 uien.

• Snij 1 ui grof en prik een 10-tal kruidnagels in de andere ui.

• Maak een bouquet garni van peterseliestengels, tijm en laurier.

• Doe alle groenten (behalve de aardappelen en raapjes), de bouquet garni en 1 kg soepvlees in het hete water.

• Kook alles gedurende anderhalf uur en schuim regelmatig af.

• Bestrooi de bovenkant van de mergpijpjes met grof zout en laat anderhalf uur intrekken.

• Voeg de mergpijpjes, de aardappelen, de raapjes en een 10-tal zwarte peperbollen toe aan de soep.

• Kook de pot-au-feu nog 1 uur op een zacht vuur.

• Snipper een handvol peterselie en enkele blaadjes tijm zo fijn mogelijk.

• Verwarm de oven op de hoogste grillstand.

• Verbrijzel 3 teentjes knoflook tot moes met een snuifje zout.

• Snij 1 ansjovis fijn.

• Doe alles bij elkaar in een kom en meng met 2 el boter op kamertemperatuur.

• Breng op smaak met peper.

• Snij 1 oud stokbrood overlangs.

• Bestrijk elke helft rijkelijk met de kruidenboter en grill tot krokante lookbroodjes.

• Proef de bouillon en kruid eventueel bij met versgemalen peper en zout.

 • Serveer de groenten en wat soepvlees in een diep bord met een beetje bouillon. Werk af met wat peterselie. Serveer er mergpijpjes en lookbroodjes bij.