Exclusief voor abonnees

Wijnen voor wie het liever wat exclusiever maar daarom niet duurder wil

Sepideh proeft 10 feestwijnen uit speciaalzaken

Sepideh selecteert de top 10 wijnen uit speciaalzaken.
Steven Richardson Sepideh selecteert de top 10 wijnen uit speciaalzaken.
Sepideh selecteert, naast haar favoriete wijnen uit de supermarkt, ook haar eigen tien favoriete kerstwijnen uit de speciaalzaak. Deze wijnen zijn exclusiever dan supermarktwijnen, maar nemen geen hap uit je budget.

Wit uit de speciaalzaken

1. Zilliken Riesling Trocken ‘Forstmeister Geltz’

«Bij schaal- en schelpdieren»
«Deze wijnmaker heeft kwarts in de ondergrond, wat voor specifieke aroma’s van ananas in de neus zorgt. Daarnaast valt vooral de lichte pareling op de tong op, zorgend voor een extra fraîcheur, en duiken opnieuw de exotische smaken van ananas op, samen met vlierbloesem, limoen en citroen. De afdronk is zeer zuiver én deze trocken-versie is een fantastische begeleider bij schaal- en schelpdieren.»

• Moesel (Duitsland)
• 2014
• 12%
• Druif: riesling
• www.langbeen.biz 
• 10,35 euro

2. Oremus Mandolas ‘Vega Sicilia’

«Veel kruidigheid»
«Hoewel de Hongaarse Tokaj-regio vooral bekend is om de zoete wijn, schittert deze droge ‘furmint’ met een neus van kruidigheid en pure mineraliteit, met vooral aroma’s van vuursteen en rijpe appel. De aanzet in de mond is sappig, met aan de zijkanten meteen ook een opstoot van aciditeit. Combineert met schaal- en schelp­dieren, oesters en langoustines voorop én gebakken vis zonder romige sauzen.»

• Tokaj (Hongarije)
• 2017
• 13%
• Druif: furmint
• www.labuenavida.be
• 18,34 euro

3. Chardonnay François Carillon

«Eén en al elegantie»
«Van deze legendarische wijnbouwer komt een betaalbare topchardonnay van gastronomisch niveau. De neus charmeert met aroma’s van amandelen en abrikozen. De mond start met een ‘frangipane’-gevoel, gevolgd door één en al elegantie met een mooie aciditeit en voldoende droog accent. Na één jaar houtrijping perfect geschikt als compagnon bij gebakken vis met romige sauzen of parelhoen.»

• Bourgogne (Frankrijk)
• 2015
• 13%
• Druif: chardonnay
• www.young-charly.com
• 19,95 euro

4. Viognier Ivo Varbanov Winery

«Evenwichtig»
«Speciale man, deze Bulgaar: niet alleen een uitstekend concertpianist, maar ook een fantastische wijnmaker. De neus wordt gekenmerkt door veel abrikozen, met ook wat accenten van vanille en citrus. De smaak start fruitig en mondvullend, wordt ook mooi ondersteund door een houttoets en blinkt ook uit in evenwichtige textuur, aciditeit en voldoende afdronk. Ook het stevige alcoholgehalte is allerminst storend. Van gastronomisch niveau en dus ook geschikt bij kalfsvlees, langoustines, gebakken vis en gevogelte als fazant.»

• Bulgarije
• 2017
• 14%
• Druif: viognier
• www.swaffou.com
• 23,14 euro

5. Tiara Niepoort 

«Feest in de mond»
«Dirk Van Der Niepoort is een bescheiden, maar iconische wijnbouwer van de Portugese Douro-regio. Zijn familienaam is vooral bekend van de porto, maar zelf legt hij zich even graag toe op ‘stille wijnen’. Met deze elegante Tiara als gastronomische uitschieter. De neus charmeert met een geparfumeerd evenwicht van appelen en peren, waarna het feest in de mond voortgaat met een plezante sappigheid, mooie aciditeit en perfecte structuur. Deze wijn kan moeiteloos het ganse feestmenu vergezellen.»

• Douro (Portugal) 
• 2015
• 12%
• Druif: codega, cercial, donzelinho, ribatego, viosinho
• www.young-charly.com
• 17,19 euro

(lees verder onder de foto)

1. Zilliken Riesling Trocken ‘Forstmeister Geltz’, €10,35, www.langbeen.biz
2. Oremus Mandolas ‘Vega Sicilia’, €18,34, www.labuenavida.be
3. Chardonnay François Carillon, €19,95, www.young-charly.com
4. Viognier Ivo Varbanov Winery, €23,14, www.swaffou.com
5. Tiara Niepoort, €17,19, www.young-charly.com
Steven Richardson 1. Zilliken Riesling Trocken ‘Forstmeister Geltz’, €10,35, www.langbeen.biz 2. Oremus Mandolas ‘Vega Sicilia’, €18,34, www.labuenavida.be 3. Chardonnay François Carillon, €19,95, www.young-charly.com 4. Viognier Ivo Varbanov Winery, €23,14, www.swaffou.com 5. Tiara Niepoort, €17,19, www.young-charly.com

Rood uit de speciaalzaken

1. #ForMe Domaine Burnier

«Goede Rus»
«Ja, ook in Rusland wordt wijn gemaakt en zelfs goede. Vanuit een gebied rond de Zwarte Zee komt deze #ForMe, mét achter de kersenrode kleur een zwoele neus van kruidnagel, zoethout, samen met kersen. De smaak start sappig en mondvullend, gevolgd door aangenaam zachte en ronde tannines die de tong haast knuffelen. Ook de afdronk is voldoende lang en haalt de winterse kruidigheid nog eens naar boven. Een passe-partout bij rood vlees, van eend via fazant tot rund.»

• Krasnodar (Rusland)
• 13,5%
• Druif: cabernet sauvignon, merlot
• www.start2taste.be
• 15 euro

2. Terrazas de los Andes

«Krachtige tannines»
«Door de hoge ligging van deze wijngaarden leverde dat een zeer elegante malbecwijn op. Het aromaboeket wordt overheerst door donkerrood fruit als bramen en kersen, samen met vanille en cederhout. De tannines in de mond zijn krachtig en passen perfect bij donkerder vlees als hertenfilet, everzwijn, hazenrug en stoofpotjes van wild.»

• Mendoza (Argentinië)
• 2016
• 13,5%
• Druif: malbec
• www.stokerijdemoor.be
•  18,10 euro

3. Shelter Winery Hans-Bert Espe &Silke Wolf

«Zelfs bij witte vis»
«In Duitsland doopte men pinot noir om tot spätburgunder en dat leverde hier een elegante geurenmix op van rokerige en gepeperde aroma’s, samen met die van klein rood fruit als besjes, frambozen en aardbeien. Door de zachte textuur en fragiele tannines is dit een ideale ‘vervanger’ voor tafelgasten die geen wit lusten én kan die probleemloos uitgeschonken worden bij bereidingen van witte vis of gevogelte als parelhoen en kalkoen.»

• Baden (Duitsland)
• 2016
• 13%
• Druif: spätburgunder
• www.vinikusenlazarus.be
• 12,50 euro

4. El Vínculo Crianza Alejandro Fernández

«Zwoele aroma’s»
«Een krachtig gemaakte ‘tempranillo’ met zwoele aroma’s van kaneel, vanille, cederhout, met veel ondersteuning van bramen en kersen. De aanzet in de mond is dan weer verrassend zacht, gevolgd door een volumineuze, vlezige textuur, afgesloten met een zachte afdronk. Een allemansvriend voor rood vlees.»

• Castilla La Mancha (Spanje)
• 2012
• 14,5%
• Druif: tempranillo
• www.young-charly.com 
• 16,54 euro

5. Mas Coutelou

«Stevige structuur»
«Een pareltje uit de biologische wijnbouw, met dierlijke aroma’s van leder, pels, zelfs ‘natte herfstbladeren, ondersteund door wat peper. Het mondgevoel start sappig, waarna dan pas de stevige structuur en tannines opkomen — met ook aroma’s van donker bosfruit als bramen, kersen, tot pruimen en kruidnagel toe. Past evengoed bij rood vlees als bij wild als everzwijn of hazenrug.»

• Languedoc-Roussilon (Frankrijk)
• 2014
• 13%
• Druif: mourvèdre
• www.terrovin.be
• 11,60 euro

(lees verder onder de foto)

1. #ForMe Domaine Burnier, €15, www.start2taste.be
2. Terrazas de los Andes, €18,10, www.stokerij-demoor.be
3. Shelter Winery Hans-Bert Espe &Silke Wolf,  €12,50, www.vinikus-enlazarus.be
4. El Vínculo Crianza Alejandro Fernández, €16,54, www.young-charly.com
5. Mas Coutelou, €11,60, www.terrovin.be
Steven Richardson 1. #ForMe Domaine Burnier, €15, www.start2taste.be 2. Terrazas de los Andes, €18,10, www.stokerij-demoor.be 3. Shelter Winery Hans-Bert Espe &Silke Wolf, €12,50, www.vinikus-enlazarus.be 4. El Vínculo Crianza Alejandro Fernández, €16,54, www.young-charly.com 5. Mas Coutelou, €11,60, www.terrovin.be

HLN+ bundelde de adviezen van Sepideh in een complete wijngidsBekijk hier de volledige gids.

Lees ook binnen HLN+ :

Top sommelier Sepideh selecteert haar favoriete wijnen uit de supermarkt voor de feesttafel

Prosecco: goedkoper dan cava dankzij minder bubbels? Sommelier Andy De Brouwer legt uit

‘Bij te hoge temperaturen gaan de aroma’s verloren’ en andere wijnregels die iedereen moet kennen




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.