Whiskycocktail met clementinesap van Jeroen Meus

Verne
Niet iedereen is tuk op whisky, maar in deze cocktail wordt hij wel heel toegankelijk. Welke whisky je kiest, hangt van je persoonlijke smaak af: mild of met een meer uitgesproken rokerige of geturfde toets. Het vruchtensap voor je cocktail maak je op voorhand.

Cocktails voor 4 personen:
• 2,5 dl vers of ongefilterd appelsap
• 2,5 dl clementinesap (vers of uit fles)
• 3 kruidnagels
• 1 kaneelstokje
• 1 sinaasappel (onbehandeld)
• 12 cl kwaliteitswhisky
• (gemalen) ijsblokjes of ijsschilfers (crushed ice)

Bereidingstijd:
20 minuten

Bereidingswijze:
Maak het vruchtensap minstens 2 uur op voorhand klaar. De dag voordien kan natuurlijk ook.

Giet het appelsap en het clementinesap bij elkaar.

Voeg de kruidnagels toe en de kaneelstok en breng op een matig vuur tot net tegen het kookpunt.

Spoel de sinaasappel, schil hem niet, en snij in fijne schijfjes. Giet het hete sap over de schijfjes sinaasappel en laat afkoelen.

Zeef het vruchtensap. Gooi de kruidnagels weg maar houd de kaneelstok en de schijfjes sinaasappel, voor de afwerking.

Vul de glazen tot een centimeter van de rand met gemalen ijs.

Schenk in elk glas 3 cl whisky.

Vul het glas verder aan met twee derden vruchtensap.

Werk elke cocktail af met een schijfje sinaasappel en een kaneelstok, als roerstokje.

Tip:
Heb je geen gemalen ijs in huis, maal ijsblokken in de blender. Of draai ze in een handdoek en klop ze met de deegrol in stukjes.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus