Wetenschappers bevestigen dat een koffiekoek of iets anders zoet inderdaad beter smaakt bij een kop koffie

Foto door Alisa Anton via Unsplash
Eet jij bij je eerste koffie(‘s) van de dag ook liefst iets zoet zoals een croissant, pannenkoek of wafel en heb je ook het gevoel dat die suikerbom dan beter smaakt? Klopt. Volgens een Amerikaanse studie verandert cafeïne namelijk onze smaakzin, waardoor we niet alleen meer zin in zoet krijgen, maar er ook meer van genieten. 

De Amerikaanse onderzoekers van The Institute of Food Technologists gaven koffie aan twee groepen vrijwilligers. De eerste groep kreeg sterke koffie (met 200 milligram cafeïne), de andere dronk decafeïne, maar niemand wist de exacte inhoud van hun kopje. Alle deelnemers kregen de opdracht suiker toe te voegen en de zoetheid van hun drankje te beoordelen. Zij die cafeïne voorgeschoteld kregen, vonden hun kopje minder zoet dan de anderen.

Placebo-effect

Daarna moesten alle deelnemers schatten hoeveel cafeïne er in hun drankje zat en hun mentale alertheid beoordelen. Verrassend resultaat: iedereen voelde zich even wakker nadat zijn of haar kopje op was. Niemand kon ook goed inschatten hoeveel cafeïne ze nu echt hadden opgenomen. De resultaten van het eerste deel van de studie bevestigt de theorie dat cafeïne de smaakervaring verandert. Zoetigheden lijken minder zoet. Het tweede experiment ondersteunt de theorie dat koffie een placebo-effect heeft. Wanneer we het drinken, verwachten we een wakkerder gevoel. En zelfs wanneer je deca drinkt, heeft het een positief effect.

“Wanneer je koffie met cafeïne drinkt, dan verandert je smaakervaring”, vertelt onderzoeker Robin Dando. Het verrassende is dat wanneer een lekkernij minder zoet lijkt, je hier net meer van wil. Cafeïne maakt zoetigheden iets subtieler en dus aangenamer voor de smaakpapillen. Waardoor dat chocolaatje of koekje zoveel beter smaakt bij een tasje koffie.

Hoe komt dat nu?

Het verband tussen smaak en alertheid komt door een stofje in het brein genaamd adenosine. Dit helpt je zenuwen te kalmeren en helpt je op het einde van de dag indommelen. Cafeïne blokkeert de werking van dit stofje, wat resulteert in mentale alertheid. Je voelt je dus wakkerder. Nu blijkt dat adenosine ook onze smaakzin regelt. Dus door de werking van adenosine te blokkeren, verhoogt cafeïne niet alleen de alertheid, maar verandert het ook je smaakpapillen.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Wat mogen we allemaal wel gelukkig zijn dat er geld wordt vrij gemaakt voor zo'n essentiële onderzoeken.

 • roger geens

  Inderdaad dat zal wel zo zijn ,maar , alle mensen die diabetes hebben kunnen daar best afblijven en allen die op weg zijn om de groep diabetici te vergroten zijn daar eveneens bij .Met hoeveel zijn we ? met 500.000 en met diegenen die het niet weten erbij ,1.000.000 ? .Niemand zal het weten ,dus koffiekoeken met koffie is zeer goed voor gezonde mensen .De anderen ? eerst glucose meten .

 • Jeroen Op de beek

  Zeer goede investerin in geld en rescources in deze wetenschappelijke studie. Meer van dat, kankerbestrijding enzo kan wel even wachten.

 • Thierry Vansweevelt

  Amaai geef ze nog wat subsidies en Nobel prijzen. Weten ze ook te zeggen hoe ongezond koffie en wit meel is?