Wereld Cocktaildag! Vier mee met onze receptjes

thinkstock
Het is vrijdag de 13de, maar die onheilspellende datum vervalt in het niets bij wat we echt vieren vandaag: Wereld Cocktaildag! Elk excuus is goed om die shaker nog eens boven te halen, dus wij bundelen voor jullie onze zomerse favorieten.

Watermeloen cooler

Vandaag blijft het nog een laatste dag lekker warm, dus een verfrissende cocktail op basis van watermeloen kan er wel in.

Voor vier cocktails:

* 600 gram watermeloen, in stukjes gesneden
* 1 grote komkomer
* enkele schijfjes komkommer, als versiering
* het sap van 2 limoenen
* 2 theelepels honing
* 160 ml vodka
* ijsblokjes
* optioneel: munt

1. Pureer de watermeloen in de blender en zeef het gepureerde fruit.

2. Snij enkele schijfjes van de komkommer voor de versiering en hou deze apart. Daarna schil je de komkommer en snij je ze in grote stukken. Pureer de komkommer eveneens in de blender en giet deze ook via het vergiet bij de watermeloen.

3. Doe de vodka en het sap van de limoenen bij het mengsel van watermeloen en komkommer.

4. Voeg twee theelepels honing toe en meng alles goed onder elkaar.

5. Neem vier cocktailglazen, vul deze met ijsblokjes en vervolgens je zelfgemaakte cocktail. Versier met komkommerschijfjes en eventueel een blaadje munt voor een extra verfrissende toets.

shutterstock

Sgroppino

Een cocktail voor de ijsliefhebber of zij voor wie het wat specialer mag: citroensorbet, prosecco én vodka.

Voor zes cocktails:

* citroensorbet
* fles gekoelde prosecco
* 200 cm vodka
* citroenschijfjes als decoratie
* munt
* voorgekoelde champagneglazen

1. Laat de sorbet een tijdje zacht worden buiten de ijskast.

2. Doe de citroensorbet in een grote (best metalen) kom. Voeg daar de vodka bij en klop met een garde snel door elkaar.

3. Giet langzaam de prosecco erbij, terwijl je ondertussen blijft kloppen. Probeer om zo snel te kloppen dat de bubbels in de prosecco gaan reageren. Dat maakt de drank heel licht en schuimig.

4. Giet in voorgekoelde champagneglazen en decoreer met een schijfje citroen en een blaadje verse munt.

shutterstock

Lazy Red Cheeks

Wie houdt van een frambozen en de verrassende smaak van viooltjessiroopp is bij deze cocktail aan het juiste adres. De Lazy Red Cheeks is trouwens een uitvinding van Belgische cocktailkenner Manuel Wouters, en de naam ervan werd bedacht door Tom Barman.

Voor een cocktail

* Vodka (4,5 cl) (Grey Goose)
* Limoensap (4 cl)
* Suikersiroop (1 cl)
* Violetsiroop (1 cl)
* Rietsuiker (1 tl)
* Frambozen (6)
* Gecrushed ijs

1. Kneus de frambozen met de suiker- en violetsiroop in een whiskey glas.

2. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en vul het glas verder op met gecrushed ijs.

3. Garneer met een stukje limoen

thinkstock

Strawberry Crush 43

"Licor 43" (Spreek uit op zijn Spaans: "Licor Cuarenta Y Tres") is een zoete Spaanse likeur die op zichzelf ook al lekker smaakt met een ijsblokje. De naam is afkomstig van de maar liefst 43 ingrediënten die de likeur bevat, en de smaak neigt naar vanille. Met een scheutje vodka, wat aardbeien en basilicum erbij, slurp je van een mierzoete cocktail.

Voor een cocktail:
* 50 ml Licor 43 
* 20 ml wodka
* Sap van een halve limoen 
* 8 blaadjes basilicum 
* Een scheutje witte balsamico azijn 
* 4 aardbeien, 1 voor de garnering 
* crushed ijs 

1. Plet drie aardbeien met vijf blaadjes basilicum en het scheutje azijn op de bodem van je glas (of cocktailshaker).
2. Voeg de alcohol (likeur en wodka) en het limoensap toe en meng goed
met wat ijs.
3. Werk af met de aardbei en de basilicumblaadjes voor de garnering.

thinkstock

Neon Nights

De Neon Nights is een pittige, frisse mix van gember, pompelmoes en citroen, aangesterkt met een goede scheut vodka.

Voor een cocktail:
* 40 ml Absolut Vodka
* 25 ml citroensap
* 25 ml pompelmoessap
* 15 ml suikersiroop
* 5 ml gembersiroop
* Spuitwater
* Voor de versiering: 4 frambozen en een pompelmoesschil


1. Vul de shaker met alle ingrediënten, behalve het spuitwater.

2. Schud goed en giet het drankje door een zeef in een longdrinkglas gevuld met ijsblokjes.

3. Vul aan met spuitwater en versier met de frambozen en de pompelmoesschil.

Absolut

La Paloma

Cocktailmeester Jurgen Nobels deelde met ons zijn recept van La Paloma (Spaans voor 'duif'- op basis van tequila. Wil je zelf een pro aan het werk zien die deze cocktail bereidt, dan kan dat hier. Al lukt het jou zelf ook wel.

Voor een cocktail:
* 45 ml tequila blanco of reposado
* 10 ml limoensap
* 10 ml agavesiroop (te vinden in elke biowinkel en sommige   grootwarenhuizen)
* 30 ml roze pompelmoessap
* snuifje zout
* soda of spuitwater
* ijs


1. Vul de shaker met alle ingrediënten, behalve het spuitwater.

2. Schud goed door elkaar.

3. Vul een longdrinkglas met ijsblokjes en giet daar het mengsel in. Giet daarna het spuitwater erbij.

thinkstock

Hugs on the beach

Met de wagen onderweg of geen alcoholdrinker? Dan is deze hugs on the beach een fris en alcoholvrij alternatief.

Voor twee cocktails:
* 1/2 kop bessensap
* 1/4 kop perziksap
* 2 eetlepes grenadine
* 500 ml appelsiensap

1. Meng het bessensap met het perziksap en de grenadine en verdeel het rode mengsel over twee cocktailglazen.

2. Doe ijsblokjes in beide glazen over het rode mengsel.

3. Vul de glazen heel voorzichtig aan met appelsiensap. Als je traag giet, blijven de gekleurde laagjes netjes apart. Versier met een schijfje appelsien.

Pinterest