Welke ontbijtgranen zijn écht (on)gezond? Test Aankoop nam er 320 onder de loep

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag, zo bleek vandaag nog maar eens. Maar wat er op je bord komt, is minstens even belangrijk. Consumentenorganisatie Test Aankoop nam maar liefst 320 verschillende soorten ontbijtgranen onder de loep en analyseerde het voedingsetiket om er de (on)gezondste varianten uit te halen.

Producenten van ontbijtgranen zijn er enorm bedreven in een product een stuk gezonder voor te stellen dan het is. Door tekstjes als 'bron van vezels en vitaminen' op de verpakkingen te drukken, wordt de enorme hoeveelheid suiker in ontbijtgranen naar de achtergrond geduwd. Wat zijn nu wél gezonde ontbijtopties? Met de hulp van diëtisten analyseerde Test Aankoop het etiket van maar liefst 320 soorten ontbijtgranen aan de hand van de Franse Nutri-Score.

Meer dan 80% van de kinderproducten uit de selectie van Test Aankoop bevatte veel te veel suiker.

Wat is Nutri-score?

Door aan alle ontbijtgranen een Nutri-Score toe te kennen, ziet de consument in één opslag welke producten aan te raden zijn en welke niet. De letter A op groene achtergrond geeft aan welke producten het best scoorden qua algemene voedingswaarde. Dat een product een E krijgt, betekent echter niet dat je het nooit mag eten, maar wel dat je maat moet houden. Het systeem met de letters en de kleuren om de voedingswaarde aan te duiden, werd in 2016 onder de naam "Nutri-Score" als officiële voedingsschaal ingevoerd in Frankrijk. Er wordt rekening gehouden met zowel positieve parameters (vezels, eiwitten, fruit en noten) als negatieve parameters (kilocalorieën, verzadigde vetzuren, suikers en zout) en zo kom je tot een algemene beoordeling van de voedingswaarde. Die wordt weergegeven aan de hand van vijf letters, gaande van A (beste score) over B, C en D naar E (slechtste score), en vijf kleuren, met zoals aan het stoplicht groen en rood als de twee extremen.

Enkele producten met een A-score
Test Aankoop Enkele producten met een A-score
Enkele producten met een D-score
Test Aankoop Enkele producten met een D-score

Grote porties, veel suiker

Ontbijtgranen gezond? Niet noodzakelijk. Slechts 109 van de geanalyseerde ontbijtgranen behaalt een A of B. Vooral havermout, havervlokken, granola en muesli met weinig of gezonde toevoegingen vallen onder de gezonde lijst. Onder de ongezonde varianten vinden we onder meer gesuikerde cornflakes, maar ook veel krokante 'crunchy' mueslivarianten met extraatjes zoals chocolade of karamel. Ontbijtgranen die zich specifiek op kinderen richten, zijn doorgaans suikerbommen: meer dan 80% van de kinderproducten uit de selectie van Test Aankoop bevatte veel te veel suiker. Eén product krijgt een E als score: de extra crunchy muesli Milk Chocolate van Kellogg's. 

Wat vaak in het oog springt, is de voedingswaarde per portie. Dat lijkt misschien wel praktisch, maar weet dat de geafficheerde porties geregeld verschillen (tussen 30 en 60 g) en dat deze bovendien helemaal geen realistisch beeld weergeven.

Hieronder vind je een overzicht van de 78 producten die een A-score halen, 69 producten met een D-score en één product met een E-score. De hele lijst met ontbijtgranen - inclusief informatie over het aantal kcal en afbeeldingen van de verpakkingen - kan je hier raadplegen.
34 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Johan Van Biesen

  Koenraad Verstraeten: Ik denk dat je George Orwell bedoelt (1984). Quakers havermout met volle melk, een beetje rietsuiker erbij en een banaan is ook niet slecht.

 • Jan Verstrepen

  Een boterham en liefst zoveel mogelijk dingen zelf maken en al die troep is gewoon om aan Uw geld te zitten.

 • Koenraad Verstraeten

  Beste Gerd Peeters, even ter correctie; we worden in de illusie gelaten in een vrij land te wonen, in een democratie te leven. Niks is echter minder waar! Negatief? Toch niet. Al wat overheidsgerelateerd is draait ons een rad voor de ogen. Mooi verpakt, verstopt en /of aangeboden maar alles raken we stilaan kwijt. Onze eigenheid, democratie, beslissingsrecht, geld,... We zijn Orson Wells reeds voorbij en al aan de volgende fase bezig. En niet enkel op gebied van voeding ....

 • Sonny West

  Iedereen eet wat hij of zij wil. Dan toch liever een sportieve levensstijl en gezond eten met muesli en havermout in plaats van te zagen over diëten en “probleemzones”...

 • Sonny West

  Geen wonder dat veel mensen hun gesuikerde cornflakes niet kunnen inruilen voor ongesuikerde muesli of havermout: ze zijn verslaafd aan de zoete smaak en de suikerrush, een fenomeen waar de voedingsindustrie handig op inspeelt en goed aan verdient.