Exclusief voor abonnees

Welke kurkentrekker doet wat het moet? Sommelier Sepideh testte het uit

Sepideh Sedaghatnia toont hoe je met een professionele kurkentrekker makkelijk een fles wijn openmaakt.
Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photonews Sepideh Sedaghatnia toont hoe je met een professionele kurkentrekker makkelijk een fles wijn openmaakt.
Niets vervelender dan een afgebrokkelde kurk uit je wijnfles draaien. Maakt een ingenieuze kurkentrekker het makkelijker om een fles te kraken? Of klaart een eenvoudig model de klus net zo goed? Sepideh test 6 populaire modellen.

Een kurkentrekker is het favoriete werktuig van iedere sommelier. ‘Het ideale exemplaar ligt goed in de hand liggen en is vlot hanteerbaar maar ook licht, stevig én niet te duur’, zegt Vlaanderens bekendste sommelier. Dat vraagt om een test. En wat blijkt? Niet elk model is even bruikbaar. ‘Sommige lijken wel boormachines.’

Klassieke tweetraps-kurkentrekker Pulltex (€ 9,95, o.a. bij kookexpert.nl)

Plus: ’Dit is niet toevallig de favoriete kurkentrekker van sommeliers. Hij is compact en dus makkelijk in je broekzak of voorschoot op te bergen, maar vooral handig in gebruik. Met het scherpe puntje van het mes snijd je mooi en makkelijk de wikkel af. De spiraal is perfect loodrecht en telt niet meer dan vijf cirkeltjes, die ook nog eens dicht bij elkaar staan. Zoals het hoort: zo kan de kurkentrekker de kurk nooit helemaal doorboren.”

Min: ‘De klassieke tire-bouchon heeft geen enkel minpunt. Of het zou moeten zijn dat dit type wat ingewikkeld lijkt voor leken.’

Vleugelkurkentrekker Brabantia (€ 7,99, o.a bij Blokker)

Plus: ‘Snel in gebruik, vrij licht en compact én dus nog altijd goed in een broekzak of schort weg te stoppen.

Min: ‘De meeste jonge en snel te drinken wijnen hebben een relatief korte kurk. Met een te lange spiraal zoals bij dit type is de kans groot dat je de kurk helemaal doorboort en kurkrestjes in de wijn belanden. Voordeel is wel dat je een beter zicht op het ontkurkproces hebt dan bij dat andere Brabantia-exemplaar, en je het draaien tijdig kan stoppen. Helaas heeft dit exemplaar geen enkel mesje om de wikkel af te snijden, maar al bij al toch een aanrader voor huis-, tuin- en keukengebruik.”

Corkscrew Classic Brabantia (€ 12,95, o.a bij Collishop.be)

Plus: ‘Duidelijk duurzaam en niet te duur. Deze kurkentrekker ligt in heel wat Vlaamse keukenkasten en heeft zowaar een mesje verborgen in het cirkeltje bovenaan. Handig!’

Min: ‘Om de wikkel los te snijden moet je de fles ronddraaien, wat niet echt praktisch en ‘volgens de etiquette’ is. Wie aan tafelgasten een fles presenteert, moet ervoor zorgen dat het etiket altijd onbeweeglijk leesbaar blijft. Dat lukt met die exemplaar dus niet. Bovendien vergt het een vijftiental draaien voor de kurk eruit is én is de kurk haast volledig verpulverd, met restjes in de wijn tot gevolg. Ook het verwijderen van de kurk uit de spiraal lukt niet zo vlot’.

Kurkentrekker met hefboom Cosy & Trendy (€11,89, o.a bij Makro)

Plus: ‘Snel bij het eigenlijke ontkurken. Door de hefboom naar beneden te drukken, floept de kurk er al uit.’

Min: ‘Dit lijkt wel een marteltuig van bij de tandarts: veel te zwaar en te groot. De spiraal is niet echt een toonbeeld van stabiliteit. Het ontkurken mag dan wel snel gaan, daarna is het een gedoe en gepruts om de kurk van de spiraal te krijgen, mét gevaar voor eigen vingers.’

Elektrische kurkentrekker S&D (€ 34,95, o.a bij bol.com)

Plus: ‘Helemaal niets.’

Min: ‘Ook hier ontbreekt een mesje. En hoewel elektrisch aangedreven, boort de spiraal - die schots en scheef staat – zich zelfs niet eens door het begin van de kurk. Het motortje van deze kurkentrekker valt veel te licht uit. Ook bij de tweede poging geraak ik niet dieper dan 3 mm. Zeker voor deze prijs een absolute afrader. Je koopt er beter een goeie fles wijn voor.’

Automatische kurkentrekker Leverman Pro (€35,97, o.a bij bol.com)

Plus: ‘Dit lijkt me een geschikt systeem voor feesten waar heel wat flessen tegelijk geopend moeten worden. Het ziet er ook stevig genoeg uit.’

Min: ‘Zelfs met deze imposante boormachine krijg je de kurk maar moeilijk uit de fles en achteraf ook van de spiraal. Dubbel gezwoeg dus. Bovendien boort de niet echt stabiele spiraal dwars doorheen de kurk, waardoor er kurkresten in wijn terechtgekomen zijn. Door zijn logge en zware formaat stop je deze kurkentrekker ook niet zomaar in een broekzak weg. Maar het grootste minpunt: zelfs voor deze hoge prijs ontbreekt een mesje en moet je dus nog een extra tool bijkopen.’

Zo ontkurk je volgens de regels van de kunst (met de énige échte tire-bouchon)

Stap 1: steek het puntje van het mes helemaal ónder de hals in de wikkel. Volgens een historisch ritueel hoort dat zo. Vroeger zat er immers vaak lood of was boven aan de kurk. Als je daar dan de wikkel zou wegsnijden, dreigden stukjes lood of was in de wijn terecht te komen. Door onder de hals te snijden, was dat probleem meteen opgelost.
Stap 2: maak met je mespuntje een volledige cirkel zonder de fles te draaien.
Stap 3: trek het puntje van je mes omhoog, zodat je meteen de volledige wikkel kan verwijderen.
Stap 4: steek de punt van de spiraal in het midden van de kurk. Doe dit zo recht mogelijk. Plaats je de spiraal schuin, dan dreigt de kurk te breken.
Stap 5: draai de spiraal hoogstens vijf keer rond en probeer op het eind zeker nog één spiraalcirkeltje boven de kurk te laten uitkomen.
Stap 6: plaats de langste hefboom (de onderste) op de bovenrand van de fles en trek de kurk langzaam en zonder al te veel kracht omhoog.
Stap 7: plaats nu de bovenste, kleinste hefboom op de bovenrand van de fles en haal met de duim als tegengewicht en een zacht zuchtje de kurk eruit. Als je alle stappen goed gevolgd hebt, is die onbeschadigd en de wijn onbezoedeld.
Stap 8: ruik aan de kurk om te controleren of de wijn niet ‘bouchonné’ is en verwijder hem met een servet van je kurkentrekker. Veeg er ook de restjes kelderstof en eventuele kurkrestjes mee weg.

Eerste hulp bij kurkflaters:

Loopt het helemaal fout bij het ontkurken en belandt je kurk in de fles, dan kan je de wijn nog altijd zuiveren doorheen een koffiefilter.

HLN+ bundelde adviezen van Belgische top sommeliers in een complete wijngids. Bekijk hier de volledige gids.

Deze artikels lees je ook binnen onze wijngids:

‘Bij te hoge temperaturen gaan de aroma’s verloren’, en andere wijnregels die iedereen moet kennen

Originele geschenken voor wijnliefhebbers

Schroefdop of kurk zegt niks over de kwaliteit van wijn
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.