Gesponsorde inhoud

7 dingen die gebeuren met je lichaam als je koolhydraten schrapt

Shutterstock
We kunnen het niet ontkennen: de 'low-carb' levensstijl is hip. Het ene koolhydraatvrije dieet volgt het andere op. Koolhydraten hebben de laatste jaren nogal een slechte reputatie gekregen, met name door hun aanwezigheid in calorie- en suikerrijke producten. Maar wist je dat bijvoorbeeld ook fruit en groenten veel koolhydraten bevatten? Hieronder lees je nog 7 andere redenen waarom je beter niet alle koolhydraten uit je eetpatroon verbant.

1. Je verliest kilo's... water
Wanneer je de inname van koolhydraten terugschroeft, lijkt het wel alsof de kilo's er afvliegen. Het is jammer genoeg geen vet dat je verliest, maar water. Valerie Mattheussens, diëtiste bij Weight Watchers zegt hierover: "Met de koolhydraatarme diëten leek het wel of er een wondermiddel ontdekt was: schrap zo veel mogelijk koolhydraten uit je voeding en je zult afvallen. Het klopt dat je de eerste weken snel vermagert bij een dergelijk dieet. Je verbrandt immers de glycogeenvoorraad die veel water vasthoudt. Studies tonen aan dat een deel van het gewicht dat je verliest met een koolhydraatarm dieet door waterverlies komt."

2. Alarm: constipatie
Als je minder koolhydraatrijke voedingsmiddelen begint te eten, zullen de gevolgen zich het eerst manifesteren binnen het maag- en darmstelsel. Koolhydraatrijke voedingsmiddelen bevatten voedingsvezels. Zo zitten er veel vezels in volkorenbrood, aardappelen, groente, fruit en peulvruchten. Wanneer voedingsvezels ontbreken, kan het traject vertraagd worden en de stoelgang verharden. Dat kan uiteindelijk tot constipatie kan leiden. Eerder onprettig, toch? Natuurlijk is het voor je gezondheid en je lijn goed om suikerrijke voedingsmiddelen te minderen, zoals frisdrank en koekjes.

3. Je work-outs lijden eronder
Weinig koolhydraten en veel sporten, die twee gaan niét samen. Het lichaam haalt uit koolhydraten namelijk energie en laat dat nu hetgeen zijn dat je nodig hebt tijdens een intensieve kracht- of cardiotraining. Door minder koolhydraten te eten, zal je je al snel minder vitaal voelen en durf je dus sneller eens een sportbeurt over te slaan.

4. Je krijgt de 'koolhydratengriep'
Voor sommige organen, zoals de hersenen, zijn suikers de enige energiebron. Die kan je binnenkrijgen via koolhydraten: wanneer je lichaam ze verteert, komen de suikers vrij. Als je minder koolhydraten opneemt, moeten de hersenen noodgedwongen op zoek naar andere brandstoffen om goed te functioneren. Ze gaan dan onder andere kleine koolstofatomen of ketonen aanspreken. Het resultaat daarvan? Een slechte adem, vermoeidheid, duizeligheid en misselijkheid. Het lijkt wel alsof je een griepje hebt.

5. Vaarwel goed humeur
Het verminderen van koolhydraten heeft ook een effect op je humeur. En niet alleen omdat koolhydraatrijke producten gewoon ontzettend lekker zijn, ook omdat je brein dan minder serotine zal produceren. Die stof, ook wel 'het gelukshormoon' genoemd, is belangrijk omdat het je stemming, zelfvertrouwen, eetlust en seksuele activiteit regelt. Als dat alles dus op een laag pitje staat, is er slechts één oplossing: koolhydraten!

6. Je gaat vettiger eten
De weggelaten koolhydraten in de voeding worden vaak vervangen door extra vet. Dat maakt de koolhydraatarme diëten er dus niet gezonder op. "De kans is groot dat je uiteindelijk evenveel calorieën binnenkrijgt als voorheen, maar omdat je op 'dieet staat' wordt je wel beperkt in je voedselkeuze", verklaart diëtiste Nicky. "Zodra je weer normaal eet, zullen de kilo's bovendien meteen volgen".

7. Je kan je hongertjes minder goed onderdrukken
De juiste koolhydraten kunnen er voor zorgen dat kleine hongertjes, waardoor je wil gaan snoepen, de kop in worden gedrukt. Je kiest tijdens de maaltijd dan voor ongeraffineerde koolhydraten, die bijvoorbeeld in volkoren producten zitten. Op die manier doen koolhydraten je dus minder naar ongezonde snacks grijpen. Opgepast, want geraffineerde koolhydraten kunnen dan weer het omgekeerde effect hebben: ze laten je bloedsuikerspiegel schommelen, waardoor je voortdurend hunkert naar lekkers.