Weg met de moeilijke macchiato, gewone filterkoffie is weer hot

thinkstock
Lekkende percolators, peperdure apparaten met speciale koffiepads of capsules; het hóeft allemaal niet meer. Je kan tegenwoordig met een gerust hart weer een ouderwetse pot filterkoffie zetten. De nostalgische koffiefilter is namelijk helemaal terug.

De ouderwetse bak filterkoffie moest het de afgelopen jaren steeds vaker afleggen tegen bijvoorbeeld de Senseo, de Nespresso of het dure espressoapparaat. Dat tij lijkt te keren. Filterkoffie wordt vooral bij jongeren steeds populairder: goedkoop, en zo gezet.

Het succes is ook te zien in de verkoop van filterkoffieapparaten. Coolblue verkocht het afgelopen jaar 58 procent meer filterkoffieapparaten dan het jaar daarvoor. Bol.com zag een stijging van 30 procent.

Lekker en niet duur
Marijn Gijsbers, die dit jaar tot beste barista van Nederland werd uitgeroepen, beaamt de revival: "De trend van filterkoffie, of zoals wij het noemen: slow coffee, zien we al langer, maar vooral de laatste twee jaar is het echt populairder aan het worden. Niet vreemd: het is gewoon lekkere koffie, zonder dat je een peperduur koffieapparaat nodig hebt. En er is minder kennis nodig voor een kwalitatief goed kopje koffie. Daarbij is het echt iets van deze tijd om weer zwarte koffie te drinken. Het is gezonder, minder vet en bevat minder dierlijke producten dan bijvoorbeeld cappuccino." Ook Jeroen Meus gaf in zijn programma "Dagelijkse Kost" al aan een fan te zijn van een ouderwets kopje filterkoffie.

Zwarte koffie is gezonder, minder vet en bevat minder dierlijke producten dan bijvoorbeeld cappuccino

barista Marijn Gijsbers

Zo zet je het perfecte kopje filterkoffie
Heb je geen automatisch koffieapparaat met filter, maar ga je handmatig te werk? Zo zet je zelf het perfecte kopje filterkoffie. Spoel eerst de filter eens door met heet water, zo beperk je de papiersmaak. Vervolgens kan je de versgemalen koffie in de filter doen. Giet er een klein beetje kokend water overheen en wacht 30 seconden, tot er belletjes verschijnen. Vervolgens kan je de rest van het water schenken. Niet te langzaam, dan krijgt je koffie een bittere smaak, maar ook niet te snel want dan neemt het water de smaak niet op. Ga voor zes tot acht gram koffie per 100 ml water.

thinkstock1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • SABINE VAN DE KERKHOVE

    We zijn echt terug in de tijd aan het gaan. Nu nog zelf met de hand koffie malen en doorgieten in een koffiezak zoals de tijd van Bokrijk. Met fluitketel en op de leuvens stoof, man, man, waar gaan we naartoe??? De centen zijn op en nu is den ouden brol waar wij op vloekten vroeger hip ;-))))