Exclusief voor abonnees

Weg met de herfstdip: 3 x heerlijke gerechten die je instant een boost geven

Getty Images/iStockphoto
Minder gek op korte dagen, dikke jassen en lage temperaturen? Aan het weer kan je weinig veranderen. Maar aan die herfstige stemming dus wel. Zo pak je je najaarsdip volgens Sandra Bekkari aan … in de keuken.

Gevulde paprika met feta

The Fresh Light

Voor 4 personen • 30 minuten

• 150 g volkorencouscous • 200 ml groentebouillon • 4 rode paprika’s • 1 sjalot • 2 wortelen • 12 kerstomaatjes • 2 el madrascurry • 2 el rozijnen • 2 el gehakte amandelen • 200 g feta • handvol koriander • 100 g yoghurt • peper • zout • olijfolie

Zo ga je te werk

1> Doe de couscous met een beetje olijfolie in een kom. Giet de groentebouillon erover en laat wellen.

2> Snij de paprika’s in tweeën, ontpit ze en zet ze met de holle kant naar boven in een ovenschaal. Besprenkel met olijfolie. Verhit de paprika’s gedurende een kwartier in een oven van 180 °C.

3> Versnipper de sjalot en stoof aan in olijfolie. Schil en snijd de wortelen fijn en stoof ze mee aan. Snij de kerstomaten in stukjes. Kruid de couscous met een eetlepel madrascurry. Voeg de rozijnen en amandelen toe. Voeg daarna ook de groenten en de feta toe. Breng op smaak met koriander, peper en zout. Roer alles goed door elkaar en vul de paprika’s met het mengsel.

4> Meng yoghurt met een eetlepel madrascurry, peper, zout en een scheutje olijfolie. Serveer deze dipsaus bij de paprika’s en werk af met een blaadje koriander.

Vol-au-vent van zalm en garnalen

The Fresh Light

Voor 4 personen •  30 minuten

• 1 witte ui • 200 g champignons • 1 venkel • 2 selderstengels • 500 g zalmfilet • 100 ml droge witte wijn • 1 gestoomde bloemkool • 300 ml groentebouillon • 1 tl mosterd • scheutje sojaroom • 150 g garnalen • peper • zout • olijfolie

Zo ga je te werk

1> Snijd ui, champignons en venkel fijn. Verhit wat olijfolie en stoof hierin de ui glazig. Voeg daarna de venkel toe. Snijd de selder fijn en voeg toe. Voeg ook de champignons en nog wat olijfolie toe. 

2> Snij de zalm in stukken en voeg toe bij de groenten. Blus het geheel met de witte wijn en kruid af met peper en zout.

3> Doe de gestoomde bloemkool in de blender. Voeg de groentebouillon toe. Kruid met mosterd, nootmuskaat, peper en zout. Voeg daarna ook de sojaroom en olijfolie toe. Mix het geheel en giet het bij de groenten en de zalm. Voeg ook de garnalen toe. Serveer met venkelloof en toast.

Tip: je kan de vis aanpassen aan het seizoen. Kies ook eens voor heek-, leng-, kabeljauw- of schelvisfilet.

Pastinaaksoep met vanille

The Fresh Light

Voor 1 pot • 20 minuten

• 4 sjalotjes • 1 teentje knoflook • 6 pastinaken • 500 ml groentebouillon • 500 ml amandeldrink • 1 vanillepeul • 1 takje tijm • handvol hazelnoten • handvol gedroogde veenbessen • peper • zout

Zo ga je te werk

1> Snijd de sjalot fijn en stoof aan met de knoflook. Schil en snij de pastinaken en voeg ze toe. Voeg ook de groentebouillon en de amandeldrink toe. Kruid af met peper en zout. Laat het geheel sudderen tot de pastinaak zacht is.

2> Haal ondertussen het merg uit de vanillepeul. Meng het merg met olijfolie. Doe de lege peul in de soep en voeg daarnaast wat tijm toe. Verwijder de vanillepeul en de tijm wanneer de pastinaak zacht is.

3> Doe de soep in de blender en mix alles fijn. 

4> Hak de hazelnoten grof en verdeel ze over de soep. Werk af met de veenbessen en het vanillemerg.

Tip: wil je de soep feestelijk serveren, voeg dan gegrilde hamsnippers toe.

Najaar zonder dipjes

1. Eet regelmatig. Suikerpieken en -dalen bezorgen je energiedips én moodswings. En die kan je nu wel missen. Eet dus drie hoofdmaaltijden en één à twee gezonde tussendoortjes, op vaste tijdstippen. Zo lever je je lichaam een constante stroom van energie aan en blijft je bloedsuikerspiegel mooi stabiel.

2. Schrap koolhydraten niet. Koolhydraten heb je nodig voor de aanmaak van serotonine, een stofje dat je een goed gevoel bezorgt en je stemming verbetert. Maar kies wél voor de juiste koolhydraten. Niet de sterk bewerkte, vezelarme (witte rijst, wit brood of witte pasta), want die brengen je bloedsuikerspiegel uit evenwicht. Staan wél op je feelgoodmenu: vezelrijk volkoren (spelt)graan, quinoa, havermout, vers fruit en peulvruchten.

3. Comfortfood kan ook licht en supergezond zijn! Wat dacht je van een groenterijke ovenschotel met een lekker kaaskorstje? Probeer ook tijdens de donkere maanden je gezonde eetgewoonten verder te zetten. Ze bezorgen je energie en ze houden je mentaal en fysiek fit. Summerbodies are made in winter.

4. Hou de koffies en wijntjes in de gaten. Van te veel cafeïne word je humeurig, prikkelbaar en gespannen. En alcohol triggert de aanmaak van stresshormonen. Een beetje koffie is oké, maar overdrijf er niet mee en wissel af met een kop (groene) thee dus. Gezellig!

5. Vrijdag, (vette) visdag. De omega 3-vetzuren in vette vis (maar ook in walnoten, lijnzaad en chiazaadjes) boosten het feelgoodstofje dopamine. Je wordt er blijer van.

6. Ga tijdens de lunchpauze even buiten wandelen. Zonlicht is een natuurlijke antidipjesremedie: het boost je happy hormoon serotonine en verlaagt je stressniveau.




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.