Week 1: "We zijn goed vertrokken!"

4 weken uitgetest: weg met de zomerkilo's!

Katrien
Voor ik op reis vertrok, had ik gretig ja gezegd: ik zou een maand lang verslag uitbrengen van mijn vorderingen met Weight Watchers. Die maandag na mijn vakantie was het zover: geen uitstelgedrag, maar wel SmartPoints tellen.... en volgende zomer vol zelfvertrouwen in bikini aan het zwembad!
Tekst: Katrien Neyens

Ik ga alvast snel online om met mijn eetdagboek te starten. Bij Weight Watchers krijgt elk voedingsmiddel een puntenwaarde (SmartPoints), berekend op basis van de calorieën, verzadigde vetten, suikers en eiwitten. Ik voer eerst mijn gewicht, lengte en dagactiviteit in. Op basis daarvan wordt bepaald hoeveel SmartPoints ik mag op een dag, dat verschilt dus van persoon tot persoon.

Katrien
Advertisement

There's an app for it

Via de app van Weight Watchers kan je gewoon via je mobiel of tablet eetwaren opzoeken en het aantal SmartPoints bijhouden, superhandig. De eerste dagen is het wat wennen (was dat handje chips nu eigenlijk niet verwaarloosbaar?) maar dat ik hier elke week verantwoording zal afleggen, leidt toch tot enkele 'betere' keuzes (wél de hamburger, niet de frietjes; geen borrelnootjes bij dat biertje...) en ik denk enthousiast: wow, ik doe dit gewoon! Je kan de app ook koppelen aan de gezondheidsapplicatie van je smartphone en vervolgens Active Points scoren - gewoon al door naar de trein te wandelen. Ik betrap mezelf erop dat ik met net iets meer enthousiasme dat extra eindje stap. Naar die eerste Weight Watchers-bijeenkomst bijvoorbeeld... 

Katrien

Babysteps

Even denk ik dat ik in de foute meeting ben beland: er wordt gezellig op koekjes en chips geknabbeld. Daar zit het pop-up-winkeltje met Weight Watchers-producten vast voor iets tussen. Het eerste halfuurtje wordt besteed aan het shoppen van SmartPoints-proof snacks, inschrijvingen, bijpraten en... het (discrete) weegmoment. Samen met de coach leg je een realistisch eerste doel vast, niet ineens naar je streefgewicht maar haalbare 'babysteps'. Mijn eerste doel: 5 kilo vermageren. 

Alles mag

Na de cursus zitten de beginners eventjes samen met de coach die de filosofie nog even uitlegt. Weight Watchers is geen dieet maar een levensstijl die je helpt om gewicht voorgoed te verliezen. Niets moet, jezelf dingen verbieden heeft een averechts effect. Integendeel: er blijft ruimte voor beloning of dingen die je echt niet kan laten, zolang je maar binnen je Smart Points-budget blijft. Je krijgt zelfs een soort 'puntenreserve': een weekbudget dat je kan verdelen over de hele week of in een keer kan opsouperen. Sommige mensen besteden het aan een pak friet op zondag,  ik hou dan weer vast aan mijn wijntje 's avonds. We krijgen ook een weekmenu mee, inclusief boodschappenlijst. Perfect getimed want ik had net gepland om langs de supermarkt te gaan.  

Ik heb er al zin in

De recepten in het weekmenu zien er heerlijk uit en ik moet toegeven: beter dan wat ik doorgaans snel-snel op tafel zet. Ik heb er al zin in! Met de Weight Watchers-app kan je in de winkel de streepjescodes van heel wat producten scannen om het aantal SmartPoints te weten te komen, ik probeer er een paar uit. Mijn parcours door de winkelgangen wordt volledig omgegooid: ik hou (veel) langer halt in de groente- en fruitafdeling terwijl ik een vreemde exotische vrucht overweeg. Ik kies uiteindelijk toch voor een paar mineola's - even lekker als een sinaasappel, even makkelijk te pellen als een mandarijn (handig op het werk). Het koelvak met kant-en-klare maaltijden sla ik voor het eerst sinds lang over. Die lege koelkast na een vakantie is trouwens de ideale schone lei voor een ommezwaai als deze. We zijn goed vertrokken!

Benieuwd naar mijn favoriete recept van deze week? Dat vind je hier!


Wil je net zoals onze journaliste ook graag Weight Watchers proberen? Hier vind je alle info om te starten met Weight Watchers!Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.