We lezen de houdbaarheid van eten blijkbaar verkeerd

thinkstock
Vijftien procent van het voedsel dat we kopen belandt nog steeds in de vuilnisbak, terwijl er niet noodzakelijk iets mis mee is. Een belangrijke oorzaak: we interpreteren de houdbaarheid van producten niet altijd correct. Want "ten minste houdbaar tot" is blijkbaar niet hetzelfde als "te gebruiken tot", zo legt professor Frank Devlieghere in "Over Eten" op Eén uit.

Ook al eens een pak droge pasta weggegooid omdat de "ten minste houdbaar tot"-datum was overschreden? Zonde, want de kans is groot dat er niks mis was met die deegwaren. In "Over Eten" op Eén legt microbioloog Dr. Frank Devlieghere uit dat de THT-datum maar een indicatie is bij producten die een lange houdbaarheid hebben. "Er is niet echt een risico wanneer je die datum overschrijdt," zegt Devlieghere. "Droge producten zoals pasta mag je zonder problemen nog enkele maanden na die houdbaarheidsdatum consumeren." De smaak en structuur van die droge producten met lange houdbaarheid zoals pasta, chips of koekjes zal misschien een beetje verminderen, maar je zal er in elk geval niet ziek van worden.

Er is niet echt een risico wanneer je de THT-datum overschrijdt

professor Frank Devlieghere

"Ten minste houdbaar tot" versus "Te gebruiken tot"

Wel is voorzichtigheid geboden bij producten met een "te gebruiken tot"-opdruk, die je terugvindt op verpakkingen van minder stabiele voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld verse vis of fijne vleeswaren. Dan is het net wel erg belangrijk om die datum te respecteren. "Dit zijn producten waar bepaalde ziekteverwekkende kiemen kunnen inzitten," aldus Devlieghere. "Die groeien langzaam uit tijdens die houdbaarheid. Vanaf een bepaald moment is het product niet meer goed, vandaar dat je die houdbaarheid moet respecteren."