We eten minder ijs dan vroeger

thinkstock
In westerse landen is de consumptie van ijs sterk gedaald, in vergelijking met 2015. Dat blijkt uit wereldwijde cijfers van Mintel. Enkel in oosterse landen smullen ze nu vaker van een bolletje roomijs dan vroeger. Volgens analisten heeft de daling te maken met de trend om gezonder te eten, en grijpen we ook vaker terug naar bijvoorbeeld frozen yoghurt of vegan alternatieven.

We durven met de hand op het hart (en op het ijshoorntje) te zeggen dat het niet onze schuld is, maar cijfers bewijzen zwart op wit dat we steeds minder ijs eten. In 2016 werd er wereldwijd zo'n 13 miljard liter ijs gegeten, waar dat in 2015 nog 15,6 miljard was. Dat blijkt uit cijfers van het Britse marktonderzoeksbureau Mintel.

Alternatieven voor ijs

We hebben de lekkernij gelukkig niet geheel afgezworen, maar grijpen sneller terug naar kwaliteitsvol roomijs, in plaats van naar een grote literbak in maxiformaat, zo verklaart analist Alex Beckett van Mintel de resultaten. De voorkeur gaat uit naar Italiaans ijs. Ook veganistische varianten maken hun opmars, die niet op basis van zuivel gemaakt zijn. Italianen, Fransen, Polen en Duitsers zijn de koplopers in deze zuivelvrije variant. Daarenboven kiezen we ook sneller voor gezondere alternatieven, zoals bijvoorbeeld frozen yoghurt.

Oosterse landen

Waar de consumptie van ijs in het Westen afneemt, neemt die in oosterse landen net toe. In Vietnam, India, China en Indonesië wordt er net meer gegeten. Ga je echter per persoon kijken, dan eten de Noren individueel gezien het meeste ijs. We zijn met andere woorden niet slecht bezig. Dat verdient een ijsje vanavond.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ano Niem

  Het ijs is hier gewoon niet lekker

 • Kirra Vanlingen

  Het geld is op

 • venus delta

  Tja een doos ijs is van 2 euro naar 5 euro gegaan en smaakt niet lekker meer meestal. Ook weten veel mensen tegenwoordig wat gepasteuriseerde melk met je aanvangt. Soja ijs is geen goed alternatief. Als ik nog ijs eet is het een frisko of haagen dasz

 • Gedra Gedra

  This voor mij te duur geworden. in Spanje koop je lekkere ijskreem 1l aan 2euro hier betaal je bühne 4.50euro en ni zo lekker.