Wat doet de magnetron met uw eten? Dit zegt de wetenschap

THINKSTOCK
De magnetron maakte zijn opwachting in de jaren 60 en is sindsdien niet meer uit onze keuken weg te denken. De kleine oven is een groot gemak, maar zijn de gerechten die we eruit toveren wel gezond? Wetenschappers brengen goed nieuws.

Nieuwssite The Huffington Post boog zich over de prangende vraag die consumenten wereldwijd al decennialang bezighoudt. Het goede nieuws: microgolfvoeding blijkt voedzamer te zijn dan algemeen gedacht.

"In vergelijking met koken en bakken, resulteren microgolven in minder verlies van voedingsstoffen", zegt dr. Guy Crosby van Harvard School of Public Health. De reden: de microgolf is een droge kookmethode, waardoor in water oplosbare vitamines (B en C) niet uit de voeding lekken. Bovendien gaat het sneller en zijn de voedingsstoffen dus minder lang aan hitte blootgesteld.

Vitamines afbreken

Dat betekent niet dat de magnetron geen invloed heeft op uw voeding. Net als met andere kookmethoden kunnen hittegevoelige voedingsstoffen, zoals vitamines, afgebroken worden omdat de hitte hun chemische samenstelling wijzigt. Hoe langer het kookproces duurt, hoe meer voedingsstoffen verloren gaan.

"Om het even welk proces waarbij voeding verhit wordt, beperkt de hoeveelheid hittegevoelige vitamines", reageert voedingswetenschapper Don Schaffner van Rutgers University in New Jersey in een e-mail aan The Huffington Post. "Hoeveel er verloren gaat, is afhankelijk van de bereidingsduur, de temperatuur en de specifieke vitamine."

Daarentegen zijn er andere stoffen die net versterkt worden wanneer ze aan hitte blootgesteld worden. Voorbeelden zijn de antioxidant lycopeen in tomaten en bètacaroteen in wortelen.

'Hoeveel vitamines verloren gaan, is afhankelijk van de bereidingsduur, de temperatuur en de specifieke vitamine'

Don Schaffner, voedingswetenschapper

Stomen

Over wat nu de beste kookmethode is, zijn de meeste voedingsspecialisten het eens. Vooral voor groenten levert stomen de meest voedzame gerechten op. "Het belangrijkst is dat je voeding in grote stukken snijdt, die je kort voor het serveren snel verhit", aldus professor Susan Nitzke van de universiteit van Wisconsin-Madison. "Zowel stomen als microgolven zijn voorbeelden van snelle kookmethodes."

Toch is het onmogelijk te veralgemenen, stelt dr. Ashim Datta, professor bio-ingenieur aan Cornell University. "Wanneer je in water kookt, kunnen veel voedingsstoffen weglekken. In de magnetron gebeurt dat minder. Maar het hangt af van de soort voeding, het toestel, ... We kunnen geen algemene conclusies trekken."

Straling

Maar hoe zit het dan met de straling? Sinds de opkomst van de magnetron is er altijd discussie geweest over wat de elektromagnetische straling met onze voeding doet. Sommige studies brengen deze straling in verband met kanker, maar andere konden absoluut geen link vinden.

Onderzoek heeft aangetoond dat de stralen niet door de wanden van de oven kunnen dringen. Magnetrons produceren weliswaar korte tijd een magnetisch veld wanneer ze in gebruik zijn, maar dat vermindert sterk naarmate u zich verder van de oven bevindt. De meeste experten stellen dat magnetrons niet genoeg energie afgeven om het genetische materiaal in cellen te beschadigen, zodat ze geen kanker kunnen veroorzaken.

Microgolfovens verhitten voeding doordat de straling geabsorbeerd wordt door watermolecules in de voedingswaren. Dat doet de molecules trillen en tegen elkaar wrijven. De voeding warmt op, maar verder gebeurt er niets anders dan bij andere kookmethodes. Algemeen wordt aangenomen dat microgolfvoeding de kans op kanker niet vergroot.

Experten stellen dat magnetrons niet genoeg energie afgeven om kanker te kunnen veroorzaken




Reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels