Warme etensrestjes in de koelkast zetten: kan dat kwaad?

Foto door Max Delsid via Unsplash
Sommige mensen laten overschotjes uren afkoelen voor ze de ijskast ingaan, anderen wachten net zo kort mogelijk om te vermijden dat bacteriën vrij spel krijgen en het eten bederft. Maar wat doe je nu het best?

In de warme fase van eten kunnen bacteriën zich inderdaad sneller dan anders vermenigvuldigen. In principe doe je er dus goed aan om etensrestjes zo snel mogelijk in de ijskast te zetten zodat ze langer vers blijven.

Maar anderzijds is het voor de versheid van de andere voeding in de koelkast dan weer niet goed om er een warme Tupperware-pot naast te plaatsen. En de ijskast zal ook harder moeten ‘werken’ waardoor er meer energie verbruikt wordt.

De tussenoplossing is het eten tot lauw of kamertemperatuur af te laten koelen. Het duurt namelijk twee uur tot er zich (te veel) bacteriën beginnen vormen als de voeding buiten de koelkast staat. Dat afkoelen gaat sneller als het eten in een laag is uitgespreid. Of je kunt ook de pan in een bak met ijswater zetten.

Wat met invriezen?

Als je warm of lauw eten in de vriezer plaatst, zorgt dit voor extra ijsvorming. Laat het daarom ook een uurtje of twee afkoelen buiten de ijskast, en laat het daarna nog even verder afkoelen in de ijskast en plaats het daarna pas in de vriezer.
6 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  Ik zet al vijftig jaar of meer warme dingen in de ijskast. Nog nooit een probleem gehad en kerngezond.

 • Dirk Bogaerts

  Laten afkoelen in de pot waarin gekookt werd, is redelijk steriel als deksel erop blijft. Nadien snel in bewaardoos en koelkast of vriezer in

 • eduard janssens

  Ze helemaal laten afkoelen is niet de juiste manier,

 • Bernadette Vette

  Is het anderzijds voor de versheid van de andere voeding in de koelkast dan wel goed om er een andere dan Tupperware-pot naast te plaatsen?

 • Michel Jacobs

  Voor de frigo wel, voor de microbiologische kwaliteit niet. Volgens onderwerp...