Wanneer is het ongezond om maaltijden weer op te warmen?

thinkstock
Na die copieuze maaltijden van de voorbije weken, zitten we allemaal met een koelkast vol restjes. Handig, want dan hoef je zelf niet meer te koken. Maar helaas is dat niet altijd even ongevaarlijk. Wetenschapsjournalist Michael Mosley legt uit.

Niets zo heerlijk als na een lange werkdag met wat opgewarmde overschotjes in de zetel ploffen zonder zelf een vinger uit te steken. Maar dat blijkt niet altijd zonder gevaren te zijn. Wanneer mag je die restjes weer opwarmen, en wanneer blijf je er beter af?

Schuldige bacteriën

Voedselvergiftiging krijg je door bacteriën die je eten besmetten. De grote schuldige? Campylobacter. Een bacterie die niet zo heel bekend is, maar wel in grote aantallen voorkomt in gevogelte (en met name kip) en al velen onder ons een voedselvergiftiging heeft bezorgd. Bovendien kan deze bacterie makkelijk enkele uren overleven in de keuken, wat ervoor zorgt dat het risico op verspreiding erg groot is.

Hoe ga je ze te lijf? Simpel: was de kip niet voor je ze kookt, maar zet ze meteen in de oven en was je handen vervolgens grondig met zeep. Bacteriën dood je immers met hitte, dus door het eten goed te koken maken ze geen schijn van kans.

Maar wat als je wat restjes overhebt?

Een stappenplan

Laat je maaltijd dan altijd eerst afkoelen voor je het in de koelkast bewaart. Wanneer je eten al in de koelkast zet terwijl het nog warm is, zal het alleen maar de temperatuur in de koelkast verhogen, waardoor bacteriën vrij spel krijgen. Ook dek je de maaltijd best af met plastic folie.

Om op veilig te spelen, raadt het Britse Food Standards Agency aan om voedsel maar één keer ropnieuw op te warmen. Al kan je volgens Michael Moseley je maaltijd wel wat vaker opwarmen, zolang je het volgens de regels van de kunst doet.

Hoe doe je het?

Het geheim om je eten veilig op te warmen? Doe het grondig. Meestal gebruiken we een microgolfoven, maar dat heeft één groot nadeel: het warmt je maaltijd niet gelijkmatig op. Zo blijven er bepaalde 'koudere' plekken over, waar bacteriën kunnen tieren. Door het eten er na een tijdje uit te halen, goed om te roeren en vervolgens weer verder op te warmen, kan je dat probleem echter makkelijk vermijden.

Vooral opletten bij rijst

Heb je nog wat Chinees liggen? Wees dan extra voorzichtig, want vooral met rijst is het oppassen geblazen. Voedselvergiftiging wordt zoals gezegd voornamelijk veroorzaakt door bacteriën, maar bij rijst komt daar nog wat meer bij kijken. Rijst kan namelijk besmet zijn door de bacterie Bacillus cereus. Die bacterie wordt gedood door warmte, maar soms blijven er sporen na die je niet alleen ziek kunnen maken, maar ook resistent zijn voor hitte.

Maar geen zorgen, je kan rijst gewoon opnieuw opwarmen, op voorwaarde dat je het in de koelkast bewaart, in plaats van gewoon op het aanrecht in de keuken. Net zoals bij vlees bewaar je rijst best zo koel mogelijk eens het gekookt is.