Waarom we producten met een biolabel lekkerder vinden

Getty Images
We vinden voeding lekkerder en gezonder als er een biolabel op zit en we willen er ook meer voor betalen. Dat blijkt uit onderzoek van de Faculteit Bio-ingenieurswetenschappen van de UGent dat werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Food Research International.

De onderzoekers lieten meer dan 150 personen proeven van yoghurt, fruitsap en chips. Ze kregen telkens twee versies van precies hetzelfde biologische product voorgeschoteld: één met biolabel en één zonder. De producten mét label vonden ze 6 tot 10% lekkerder: die hadden meer smaak en aroma, aldus de proevers. 

Ze ervaarden ook meer positieve gevoelens omwille van de aandacht voor het milieu en ook omdat consumenten denken dat biologische producten gezonder zijn. Ze schatten het aantal kilocalorieën gemiddeld zo’n 15% lager in, waardoor ze zich minder schuldig voelen. Zeker na het eten van ongezonde voeding zoals bijvoorbeeld chips. "Dat laatste klopt niet altijd. We moeten vermijden dat biolabels andere eigenschappen van een voedingsproduct ten onrechte positief beïnvloeden", zegt onderzoeker Joachim Schouteten. 

Tenslotte mag bio ook iets kosten: we willen er namelijk tot 30% meer voor betalen.