Waarom ijskoffie duurder is dan een warme kop koffie

thinkstock
Bij warme temperaturen smaakt een ijskoffie soms net iets beter dan een warme kop koffie. Maar als je pakweg een iced cappuccino bestelt in een koffiezaak, betaal je meestal meer dan voor het warme alternatief. Laten we ons in de luren leggen, of is er een sluitende verklaring voor?

Het lijkt absurd dat we voor exact hetzelfde drankje, maar dan mét ijsblokjes, meer moeten betalen dan de warme versie zonder. Zeker als je weet dat die ijsblokjes nog eens extra volume creëren waardoor je minder koffie moet schenken. Al zouden we nooit zo ver gaan als deze Amerikaanse vrouw, die Starbucks aanklaagt omdat ze te veel ijsblokjes gebruiken.

Plastic versus karton

Het verhaal van die vrouw inspireerde magazine Fast Company wel om een antwoord te zoeken op de vraag waarom je meer betaalt voor een koude koffie. Ze gingen hun licht eens opsteken bij enkele koffiebars, die met verschillende verklaringen voor de dag komen. Zo worden koude koffies om mee te nemen in plastic bekers gegeven, met een dekseltje en een strootje, wat al iets prijziger is dan een kartonnen beker. Voor de ijsblokjes moet je dan weer een ijsmachine aanschaffen, wat een extra kost is voor de koffiebar. Al wegen deze argumenten nog altijd niet helemaal op tegen het soms grote prijsverschil dat je ziet tussen warme en koude koffie.

Ijskoffie versus cold brew

Niet alleen plastic en ijsblokjes zijn argumenten om meer aan rekenen, bij professionele barista's kan er soms nog een andere oorzaak zijn. Je kan ijskoffie namelijk op twee manieren maken: ofwel zet je warme koffie waar je ijsblokjes aan toevoegt (de klassieke ijskoffie), of je brouwt koude koffie (cold brew), een proces waar geen warmte aan te pas komt. Deze laatste methode is veel tijdrovender, je hebt er meer koffiebonen voor nodig en het vraagt vaak extra materiaal om het te kunnen maken. Het is met andere woorden een pak duurder, maar ook kwalitatiever, waardoor je er terecht meer voor betaalt.

Indruk maken op de barista

Maak je desondanks geen illusies: de kans dat jouw plaatselijke koffiebar de cold brew techniek toepast is vrij klein, aangezien deze hippe manier van koffiezetten nog lang niet overal ingeburgerd is. Al kan je er wel eens langs je neus weg naar informeren bij je koffiezaak, om indruk te maken op die knappe barista (en zo alsnog die korting op je ijskoffie te scoren).