Waarom er geen slechter glas is om champagne in te serveren dan een ‘coupe’

Illustratiefoto.
Getty Images/Blend Images Illustratiefoto.
Niet enkel de kwaliteit van de champagne is cruciaal voor een lekker aperitiefje: ook het glas speelt een belangrijke rol. Een test van The Times bewijst welke glazen je best bovenhaalt om het nieuwjaar goed in te zetten met een glaasje bubbels – en welke je beter in de kast laat staan.

De vorm van je glas bepaalt namelijk voor een groot deel hoelang je champagne, cava of prosecco blijft bruisen. Dat is belangrijk, wat de bubbeltjes beïnvloeden de smaak: des te sneller de bubbels verloren gaan, des te minder kan je optimaal van de smaak genieten.

In een klein experiment zette The Times enkele populaire glazen op een rij, waaronder wijnglazen, fluitjes, een coupe en zelfs een cognacglas. Gedurende twee uur werd gekeken hoe snel de bubbeltjes van de champagne in elk glas opborrelden en verdwenen. 

De conclusie was duidelijk. De traditionele coupe kwam als verliezer uit de test. Het duurde ‘slechts’ 17 minuten voor alle belletjes vervlogen, waarna een plat glaasje champagne overbleef. Zelfs het cognacglas scoorde beter: daarbij duurde het al 40 minuten voor alle bubbels verdwenen waren. De overduidelijke winnaar blijft het fluitglas, met een degelijke 72 minuten aan bruisend drinkgenot.

Bubbels in de neus

Dat de coupe afklokt op een erbarmelijke bruistijd is op zich niet verrassend, legt ‘bubbel-wetenschapper’ Hellen Czerski van de University College London uit. “Het grote oppervlak betekent dat het gas gewoon verloren gaat, zonder te bubbelen.”

Dat gebruis is nochtans essentieel voor de smaak. De bubbeltjes zorgen er namelijk voor dat de smaakmoleculen naar het oppervlak worden gestuwd, waardoor ze ook makkelijker richting neus gaan. “Smaak draait om wat er in de neus gebeurt. Je hebt die smaakmoleculen nodig – je proeft niet op je tong, je proeft in je neus”, klinkt het.

Daarom geloven veel experten en sommeliers ook dat champagne het best wordt geserveerd in een glas dat smaller wordt aan de opening en zo licht naar binnen buigt. Op die manier worden de bubbels het best bewaard.

Bekijk ook:
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Alexander Riskin

  Dat klopt Paul de Mol. Vroeger (in de jaren 20 en 30) van de 20e eeuw werden er zoetere champagnes gedronken, met veel restsuiker (demi-sec of zelfs doux). Tegenwoordig is de smaak veranderd en drinken mensen vooral brut. Een zoete champagne komt wel beter uit in een coupe, dan zijn de bubbels ook van ondergeschikt belang.

 • Alex Wellens

  Vroeger was dit glas voor de dames, in combinatie met een zilver lepeltje werden de “bubbels” eruit geklopt om niet zo snel dronken te worden

 • Raymond DEDEREN

  Kan me niet schelen,ik vind champagne in een coupe fantastisch.

 • Paul De Mol

  Dit is toch al lang algemeen bekend? Ik ben boven de zestig en heb in heel mijn leven niet 1 keer champagne uit een coupe gedronken of zelfs maar aangeboden gezien. Champagne drink je uit een fluitje. Die coupes ken ik alleen van oude Amerikaanse films.