Waarom een biefstukje uit de VS anders smaakt dan uit Ierland

Getty Images
Wat de koe eet is bepalend voor de smaak van het vlees, zeggen kenners. Vooral de discussie over wat beter vlees oplevert - gras of graan - loopt soms hoog op tussen de experts. Keuringsdienst van Waarde (een Nederlands consumententelevisieprogramma) ging op zoek naar antwoorden.

In de supermarkt is de keuze in vlees bijna oneindig. Je hebt etiketten waarop staat dat het rund uit Ierland of Zuid-Amerika komt, of het grasgevoerd is of graangevoerd. In de nieuwe aflevering van Keuringsdienst van Waarde zoeken de tv-makers wat beter is: een biefstukje uit Ierland waar de koeien gras eten of een stukje vlees uit de VS waar de koeien graan gevoerd krijgen. En proef je dat ook? 

Vetadertjes

In Amerika krijgen koeien vaak graan te eten. Graan is krachtvoer en bevat veel energie, waardoor koeien sneller aankomen en meer vet op hun lijf krijgen. Dat vet zie terug op je bord. De slager van de Amsterdamse slagerij Hergo noemt het gemarmerd vlees. Wat je lekkerder vindt, is een kwestie van smaak, maar volgens de slager zorgt het vet voor een lekkerder stukje vlees. “Deze vetadertjes gaan smelten en dat geeft het vlees smaak’’, zegt de slager in de uitzending. 

Slager van slagerij Hergo wijst naar de vetaders in het vlees.
Keuringsdienst van Waarde Slager van slagerij Hergo wijst naar de vetaders in het vlees.

Smaak 

In Ierland maken de boeren gebruik van het grasland en laten ze de koeien het grootste gedeelte van het jaar grazen in de wei. Bij Fontijn, kwaliteitsvlees voor de horeca, hebben ze beide soorten liggen, graan en gras. Volgens bedrijfsleider Gertjan Kiers is het gemarmerde vlees lichter van kleur en bevat het meer vet. Het vlees van een graskoe is roder en kan ook vetmarmer bevatten, maar wel minder. 

Links is het vlees van een koe die gras heeft gegeten. Rechts is het vlees van een koe die graan heeft gegeten.
Keuringsdienst van Waarde Links is het vlees van een koe die gras heeft gegeten. Rechts is het vlees van een koe die graan heeft gegeten.

Consumenten zijn volgens hem geneigd om het mondgevoel met smaak te verwarren. “Mensen zeggen dat ze vlees lekker vinden, omdat het zacht is, maar de zachtheid van vlees zegt niets over de smaak. Daar begint het probleem al, want om iets te proeven moet je kauwen.’’ 

Als het aan Kiers ligt krijgen alle koeien gras te eten. “Gras is in principe gezonder. Voor de koe en voor ons. Het is minder vet. Gras vind ik ook natuurlijker, omdat een koe dat liever eet.’’

Gras is in principe gezonder. Voor de koe en voor ons. Het is minder vet. Gras vind ik ook natuurlijker, omdat een koe dat liever eet

Gertjan Kiers

VS of Ierland 

VS of Ierland: het blijft een kwestie van smaak. Wil je een stukje vlees dat zacht is en naar binnen glijdt? Dan kun je beter kiezen voor een koe die graan heeft gegeten. Voor de smaak van koe moet je volgens Kiers een Iers, grasgevoerd stukje vlees hebben. 

Het is overigens niet zo dat de koeien in Ierland gras eten, omdat het voor zoveel lekkerder vlees zorgt. Dat heeft puur te maken met de omgeving en natuur, geeft een Ierse veeboer aan. “Als er buiten graslanden zijn, is het niet logisch om te investeren in graan.’’ 

Dat wordt 
vervolgens gebruikt als een unieke verkoopstrategie. “Mensen vinden het leuk als er informatie op de verpakking staat.’’ Dat werkt bij de consument. 
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Guido Leurelle

  Waarom moet dat vlees van zover komen, hebben wij geen goed vlees misschien, ? Koop Belgisch , en dan klagen dat we teveel fossiele brandstoffen gebruiken

 • Maya Debie

  Er kan niks,maar dan ook niks aan de smaak van Iers Vlees. Wie gezien heeft hoe de koeien daar jaar rond op de wei staan en wat voor plaats die daar hebben en hoe goed die behandeld worden twijfelt niet meer. En na het Ierse stukje vlees komt ons blauw-wit hier ook op tafel, eerder dan Amerikaans(Hormonen??).

 • jos maes

  mooi in theorie , maar de echte reden is dat in de VS hormonen nog altijd toegestaan zijn in vetmesting , natuurlijke hormonen mogen tot enkel weken voor de slacht nog toegediend worden , is wettelijk zo , hier heeft men de hormonen maffia opgerold en in de VS subsidieerd men ze

 • patrick morel

  Prachtig programma waarin we dikwijls zien hoe we van alles wijsgemaakt worden over wat we eten. Lobbyisten doen zeer goed werk om de Europese regelgeving aan te passen in functie van de bedrijven.