Exclusief voor abonnees

Waarom drink je rood niet koud en andere vragen over wijn (die je nooit durfde te stellen)

Sepideh Sedaghatnia.
Steven Richardson Sepideh Sedaghatnia.
Onze lezers stelden afgelopen week hun stoutste vragen over wijn drinken, bewaren en wat voor een invloed het heeft op de gezondheid. Of wijn met een schroefdop minder lang bewaard kan worden, rode wijn gezonder is dan witte wijn en bestaat er eigenlijk zoiets als koppijnwijn? We schotelden jullie vragen voor aan Sepideh, door Gault Milau in 2016 verkozen tot sommelier van het jaar, en Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven.

Hoe zie je aan het uiterlijk van de fles hoelang je wijn kan bewaren?

Sepideh: "Aan het uiterlijk van de wijn kan je moeilijk het bewaarpotentieel herkennen. Maar als kenner en uit ervaring weet je wel dat enkele streken of een bepaalde druif gunstige factoren zijn voor de houdbaarheid. Daar kan je dan rekening mee houden."

"Een Bordeaux Supérieur heeft bijvoorbeeld minder bewaarpotentieel dan een Bordeaux Saint-Estèphe. Die laatste is van Médoc afkomstig, een van de meest gekende wijngebieden van Bordeaux, is krachtiger en bevat meer tannine. Die tannine bevordert de houdbaarheid van de wijn waardoor de Bordeaux Saint-Estèphe langer bewaard kan worden. Om dat te weten heb je natuurlijk wel enige voorkennis nodig."

Enkele simpele tips voor de 'leken'? 
Sepideh: "Wijnen met een prestigieuzer etiket, een zwaardere  fles zijn meestal exemplaren die een tijdje goed blijven. Het prestige van de fles heeft trouwens niets met de kostprijs te maken. Duurdere wijnen zijn niet noodzakelijk langer houdbaar dan ietwat goedkopere varianten. Wijnen die een lange en glanzende kurk hebben, zijn ook geschikt om langer te bewaren. Die met een korte kurk zijn meestal bestemd om jong te drinken."

"Aan de kleur van de wijn kunnen kenners trouwens wel zien hoelang hij houdbaar is. Maar daarvoor moeten we de fles natuurlijk openen." 

Wat zorgt voor een lange houdbaarheid van rode wijnen?

Sepideh: "De houdbaarheid van wijnen is afhankelijk van het type wijn, het oogstjaar, maar vooral van de regio waar je wijn afkomstig van is. Dat wordt in wijntermen aangeduid met Appellation d’Origine Contrôlée (AOC) of ‘Beschermde Oorsprongsbenaming’. Hoe hoger die AOC, hoe langer de wijn meestal houdbaar is. Maar let op, dat is geen gouden regel. Verder spelen de temperaturen in het land van herkomst een rol. Wanneer de druiven van de wijn in klassieke wijnproducerende landen werden geteeld, is die wijn langer houdbaar dan een wijn afkomstig van een warmer land. Zo zijn Bourgogne wijnen langer houdbaar dan de wijnen uit een warm land zoals Chili."

Photo News

Eenmaal een fles geopend is, hoelang kan je die dan bewaren?

Sepideh: "Complexe wijnen kunnen een beetje zuurstof gebruiken en worden lekkerder wanneer ze een tijdje geopend zijn. Om die reden worden ze vaak een halve dag op voorhand in karaffen geschonken in restaurants."

"Jonge wijnen zijn daarentegen bestemd om stevig te genieten en vrijwel onmiddellijk op te drinken. Als dat niet lukt, heb ik een handige tip om er toch langer van te kunnen genieten. Giet de wijn simpelweg in een bakje, bestemd voor ijsblokjes, en plaats het in de vriezer. Zo kan je makkelijk een of meerdere blokjes smelten om bijvoorbeeld een pasta te bereiden. Kortom, je kan altijd tot de laatste druppel genieten, maar op een andere manier."

Waarom wordt rode wijn eigenlijk niet koud gedronken?

Sepideh: "Dat is een begrijpelijke vraag met een voor de hand liggend antwoord (voor kenners althans). Witte wijnen bevatten minder elementen. Aan rode wijn wordt tannine toegevoegd, dat maakt de rode variant complexer. Om die complexiteit goed te proeven, dient de drank bij iets hogere temperaturen bewaard en geserveerd te worden. Witte wijn drink je koud omdat de alcohol anders een te dominante rol zou spelen in het smakenpallet."

Bewaar je champagne liggend of staand?

Sepideh: "Champagne bewaar je best staand. De bubbeltjes worden zo continu naar boven geduwd worden waardoor de kurk vochtig blijft en de champagne langer goed blijft. Dat is, in tegenstelling tot bij wijnen, niet nodig bij champagne."

De Pétrus wijn geniet van heel wat prestige, is dat terecht of zijn er andere minder dure wijnen die eraan tippen?

Sepideh: "Voor de grote liefhebbers is de Pétrus zeker een iconisch exemplaar dat je ooit moet proeven voordat je sterft. Maar er zijn andere wijnen die ook erg lekker en iets goedkoper zijn. Een Toscaanse variant is bijvoorbeeld de Ornellaia uit Bolgheri. Voor zo’n fles betaal je ongeveer 140 euro. Ik kan er wel duizenden opnoemen die je gedronken moet hebben, dat doe ik trouwens ook in mijn boek! Dus misschien moet je die gewoon lezen (lacht)."

Je kan altijd tot de laatste druppel genieten, maar op een andere manier

Sepideh Sedaghatnia

"Hoe duur zo’n fles Pétrus is, is trouwens afhankelijk van de jaargang. Het jaar 2000 kan je bijvoorbeeld niet vergelijken met het jaar 2007, maar gemiddeld kosten zulke flessen 2.000 euro. Op restaurant betaal je er een tikkeltje meer voor."

Waarom betaal je op restaurant eigenlijk zoveel meer voor een fles wijn?

Sepideh: "Dat is eigenlijk vrij logisch. Restaurantuitbaters investeren in de aankoop van talrijke wijnen, ze weten niet wanneer die wijnen gedronken zullen worden. Dat betekent dat de flessen zeer goed opgeborgen en bewaard moeten worden. Dat kost geld." 

"Er wordt ook enige zorg verwacht tijdens het serveren. Wijn inschenken kan je immers beschouwen als een soort van ceremonie. Een sommelier moet kennis van zaken hebben. Restaurants investeren dus ook in goed personeel."

Kunnen roséwijnen vergeleken worden met de kwaliteit van witte en rode wijnen?

Sepideh: "Tegenwoordig zit er meer kwaliteit en passie in de bereiding van roséwijnen. Door de verscheidenheid in kleuren en smaken, van zoet tot heel droog, combineren roséwijnen bovendien goed met heel wat verschillende gerechten. Ik vind het een erg goeie zaak dat de veelzijdigheid van sappige rosé is ontdekt, zéker als de wijnmakers hierdoor extra geprikkeld worden om nog betere rosé te vinifiëren."

Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven.
Vertommen Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven.

Bestaat er zoiets als koppijnwijn?

Tytgat: "Als wijn correct gemaakt wordt, kan je niet zeggen dat wijn je per definitie koppijn bezorgt. Dan is je hoofdpijn voornamelijk afkomstig van de grote hoeveelheid alcohol en het dehydraterend effect ervan. Jammer genoeg houdt niet iedereen zich aan de regels en voegen af en toe wat meer sulfiet aan hun wijnen toe. Sulfiet is een bewaarmiddel dat bacteriën en schimmels bestrijdt. Vooral goedkopere en minderwaardige wijnen kunnen wel eens meer sulfiet bevatten, maar ook bij duurdere wijnen tref je het soms aan."

"Sulfiet is trouwens niet schadelijk voor de gezondheid, maar het kan wel de oorzaak van je hoofdpijn zijn na het drinken van een glaasje wijn."

Hoe geniet je zorgeloos van enkele glazen wijn zonder te vrezen voor een kater? 

Tytgat: "Eerst en vooral door zeker niet te overdrijven. Drink met mate en wissel af en toe af met een glas water, cola of fruitsap. Dat doe je best om de twee à drie alcoholische drankjes." 

Om gezond te zijn, drink je gewoon met mate. En dan maakt het niet uit of je een glas witte of rode wijn drinkt

Jan Tytgat, toxicoloog aan de KU Leuven

Is een glas rode wijn gezonder dan een glas witte wijn?

Tytgat: "Nee, toch niet. Wijn moet je trouwens niet drinken om ‘gezonder’ te worden. Sommige mensen halen dan het argument aan dat rode wijn meer antioxidanten zou bevatten, maar die stelling is nog steeds niet wetenschappelijk bewezen."

"Om gezond te zijn, drink je gewoon met mate. En dan maakt het niet uit of je een glas witte of rode wijn drinkt."

Schiet je bloeddruk de hoogte in bij het drinken van rode wijn?

Tytgat: "Het zal eerder omgekeerd zijn. De alcohol in de wijn zorgt voor een gedrags- en bewustzijn onderdrukking. Dat betekent dat je hersenen je hart op een lager tempo gaan aansturen, wat uiteindelijk leidt tot een lagere bloeddruk."

Is wijn een zuiver product?

Tytgat: "Nee, het is een extract van een vrucht: de druif. Die druiven pers je waarna het goedje gaat gisten. Wijn omschrijf je best als een cocktail met ongelofelijk veel bestanddelen. Daarvan is het hoofdbestanddeel nog steeds water. Verder zitten er talrijke natuurproducten in die kleur en smaak geven."

Sepideh Sedaghatnia Sepideh test bibs.
Steven Richardson Sepideh Sedaghatnia Sepideh test bibs.

Is wijn vanuit een plastic zak minderwaardig aan andere wijnen?

Sepideh: "Wijn die bewaard wordt in een plastic zak is sowieso bestemd voor snelle consumptie. Ze zullen niet snel van de allerbeste kwaliteit zijn."

En wat met wijn met een schroefdop?

Sepideh: "In Europa is het nog niet echt de gewoonte om wijn te bewaren in een glazen fles met schroefdop omdat consumenten het vaak associëren met een minder goede kwaliteit, dat is onterecht. Er zijn bijvoorbeeld enkele Australische wijnen mét schroefdop die perfect een tijdje bewaard kunnen worden en erg lekker zijn. Bovendien is een schroefdop heel erg gebruiksvriendelijk."

Witte wijn drink je koud omdat de alcohol anders een te dominante rol zou spelen

Sepideh Sedaghatnia

Welke zijn de meest uitstekende wijnjaren?

Sepideh: "Moeder natuur zorgt ervoor dat elk wijnjaar bepaalde karakteristieken heeft. Een van de belangrijke factoren daarbij is het klimaat en of er al dan niet sprake was van een uitzonderlijk koud of warm jaar."

"Verder zijn er uitstekende wijnen gemaakt tijdens de eeuwenwisseling in 2000. Het weer was optimaal dat jaar. Terwijl 2003 eerder een droog én warm jaar was waardoor zulke wijnen sneller op dronk zijn en niet lang bewaard worden. Het extreem warme weer betekent dus niet noodzakelijk dat de wijnen van datzelfde jaar minder lekker of goed zijn." 

Zijn er ook kookboeken die enkele wijnen voorstellen bij hun gerechten of geldt dat enkel omgekeerd? 

Sepideh: "Ikzelf schreef het boek '69 Food & Wine affairs'. Daarin maak ik gerechtjes en tip ik vervolgens enkele wijnen die uitstekend bij het gerecht passen. Er zijn nog enkele soortgelijke kookboeken te verkrijgen, maar titels schieten me niet meteen te binnen." 
29 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Mathieu Vandelook

  Bah wijn, daar doe je mij geen plezier mee.

 • Paul Lauwers

  In Portugal drinken we vaak gekoelde rode wijn.

 • guy vermeulen

  ik giet de wijn liefst uit in de pompbak.

 • Jean-Marie De Dobbelaere

  Waarom zou je rode wijn niet koel kunnen drinken ... neem bvb een rode Sancerre

 • Ronald Polutnik

  Rode wijn bewaren , ik heb al veel soorten rode wijn in bewaring gelegd . En dat van goede wijnjaren en zelfs ook wat dure en minder dure rode wijnen . Na verloop van tijd na enkele jaren , de wijn open gedaan en geproefd . Steeds door de gootsteen moeten gieten , zo zuur als azijn . Dus mijn opvatting is , jonge rode wijnen kopen en niet te lang houden of beter dadelijk leeg drinken altijd goed .