Waarom 21 dagen zonder vet, suiker of alcohol voor een beach body geen goed idee is

21 day body transformation! more info on nickvinckier.be! Link in bio #gym #transformation #motivation #fitness
Het verhaal van de 25-jarige Nick Vinkcier die gedurende 21 dagen alcohol, suikers en vetten uit zijn eetpatroon schrapte, ging eerder deze week heel Vlaanderen rond. Heel wat mensen waren onder de indruk van zijn lichaam dat een ware metamorfose onderging. Het resultaat van die 21 dagen was namelijk een flinke spierbundel. Maar is zo'n strak schema met voedingssupplementen en dagelijkse fitnesssessies wel veilig of gezond voor je lichaam? De NINA-redactie vroeg raad aan diëtiste Sanne Mouha, die het strikte plan aan niemand zou aanraden.

Het strikte plan

Het zogenaamde 'Bizzy Diet 21-Day Fitness Plan' is niet min en daar getuigde Nick Vinckier eerder deze week al over. Het trainingsprogramma werd door de Amerikaanse Cory Gregory voor fervente sporters ontwikkeld, die op een korte termijn 'in shape' willen geraken. Wat de blogger testte is dus een trainingsschema is, waarbij ook een dieetplan hoort. Het doel is niet om te vermageren, maar een tijdelijke interventie voor fitnessers of bodybuilders.

In het eerste deel van het programma eet je acht maaltijden per dag, zonder alcohol, suikers of vetten. Omdat je je lichaam zo heel wat voedingsmiddelen ontzegt, heb je extra voedingssupplementen (in de vorm vetverbranders en proteïneshakes) nodig, die stukken van mensen kosten. Tijdens het programma bestond het eeptatroon van de Vlaamse blogger gedurende 21 dagen uit 250 gram gegrilde kip, kalkoen of kabeljauw per dag met 250 gram broccoli, spinazie of spruiten. En dat miste zijn effect niet. Al kampte de twintiger wel met heel wat kwaaltjes. Zo had hij gedurende de 21 dagen bijna constant zware hoofdpijn en klaagde hij in het begin over een laag energiepeil. Dat het plan eigenlijk op het lijf van bodybuilders of fitnessers zijn geschreven, kan zijn kwaaltjes verklaren.

How I survive #21daychallenge Best recipe when following a diet/fitness plan! Raw salmon cubes, rocket salad, lamb's lettuce, cottage cheese, onion bits, pepper, chive, lemon juice and a bit of salt and chili powder zero calories, taste! #foodporn #nocarbs #carbfree #fitness

Waarom kreeg Nick hoofdpijn?

Dat het plan eigenlijk op het lijf van bodybuilders of fitnessers zijn geschreven, kan zijn kwaaltjes verklaren. Volgens voedingsexperte Sanne Mouha is het 'Bizzy Diet 21-Day Fitness Plan' heel zwaar voor je lichaam. "Koolhydraten zijn de voornaamste energiebron van ons lichaam," legt ze uit. "Nick was heel moedig om dit zware programma vol te houden, omdat zijn lichaam wel een aantal drastische veranderingen heeft moeten verwerken, zowel qua voeding als qua beweging. Koolhydraten zijn de belangrijkste energiebron voor ons lichaam. Als je die uit je eetpatroon schrapt, dan gaat je lichaam anders functioneren en moet het overschakelen op de verbranding van vetzuren, omdat de suikervoorraad uitgeput wordt. Dit klinkt veelbelovend, maar betekent niet dat je plots veel gaat vermageren. Het is gewoon een manier voor ons lichaam om toch te blijven functioneren, onder minder ideale omstandigheden. Voor gezonde mensen is dit op korte termijn (zoals die 21 dagen) niet per se gevaarlijk, maar ik maak me wel zorgen bij wie dit volhoudt op lange termijn of wie gezondheidsproblemen (denk aan patiënten met chronische aandoeningen als diabetes) heeft."

"Nicks spieren hebben het goed verdragen, maar niet iedereen zal er zo goed op reageren. Die zware hoofdpijn waar de blogger mee te kampen kreeg, is waarschijnlijk niet alleen een gevolg van de hoge dosis cafeïne. Het kan ook verklaard worden door de drastische omschakeling van levensstijl, door het schrappen van koolhydraten en de hevige fysieke inspanningen. Dit lijken signalen te zijn dat dit het 'Bizzy Diet 21-Day Fitness Plan' geen ideaal programma was voor Nick", verklaart Mouha.

Geen aanrader

Ook na het programma moet je opletten, verklaart Sanne Mouha. "Als je na die 21 dagen je oude eetgewoonten terug oppikt, kom je gewoon weer bij. En sport moet nadien eveneens deel blijven uitmaken van een gezonde levensstijl, want die opgebouwde spieren moet je onderhouden." Haar conclusie? "Ik zou het zeker niemand aanraden. Het is niet alleen zwaar, peperduur door de voedingssuplementenen en moeilijk vol te houden, maar vooral zeer belastend voor het lichaam. Je kan hetzelfde effect perfect bereiken met een minder zwaar programma, weliswaar op langere termijn, dat ook veel budgetvriendelijker is." Volgens Mouha is er ook geen reden om koolhydraten helemaal uit het menu te schrappen. Niet alleen heeft je lichaam deze stoffen an sich nodig, koolhydraatrijke producten bevatten ook andere essentiële voedingstoffen. "Ik denk bijvoorbeeld dan aan vezels en vitamines in groenten, fruit en graanproducten. Het is niet verstandig om je lichaam deze stoffen zo lang te ontzeggen."

"Bij het 'Bizzy Diet 21-Day Fitness Plan'  bestaat de kans dat je lichaam gaat protesteren en dat er gezondheidsproblemen optreden, want zo'n strikt schema is bijzonder belastend voor je lichaam", waarschuwt de voedingsexperte. "Bodybuilders of fervente sporters die het programma toch een kans willen geven, kunnen maar beter zich laten begeleiden door een arts of diëtiste."

I woke up like this #21daychallenge #teamdecathlon #transformationtuesdayReacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels