Voor eens en altijd: dit betekent 'brut' op die fles bubbels

.
Hàn Vi Phạm Thị / unsplash .
Brut, sec of demi-sec? Zonder voorkennis is de keuze van een fles bubbels wel eens een welgemikte gok. Of het nu om champagne of cava gaat, de cryptische term "brut" keert vaak terug, maar wat betekent die eigenlijk? 

Brut is vandaag de dag de meest gedronken champagne. De term verwijst naar de smaak van de schuimwijn of champagne, meer bepaald hoe zoet die is. In vergelijking met sec en demi-sec is een brut champagne minder zoet. Een fles kan pas het label "brut" krijgen als ze minder dan 12 gram suiker per liter bevat. Een "extra brut" heeft minder dan 6 gram suiker per liter. Kies je voor een fles "brut nature", dan werd er geen zoetstof toegevoegd en bevat ze minder dan 3 gram suiker per liter.

Liqueur d'éxpedition

Waarom wordt suiker aan champagne toegevoegd? Tijdens het productieproces moet na een tweede gisting dode gist worden verwijderd. De gist wordt daarbij verzameld in de flessenhals, bevroren en eruit geschoten, wat dégorgement wordt genoemd. Zo raakt een deel van de champagne verloren, wat opnieuw moet worden aangevuld. De inhoud van die aanvulling ('liqueur d'éxpedition' genoemd) hangt af van het merk champagne, en wordt vaak  geheim gehouden door de producenten van het champagnehuis in kwestie. Vaak is het een combinatie van andere wijnen met suiker. Hoeveel suiker er wordt toegevoegd, bepaalt dus de smaak en dus het type champagne of schuimwijn. 

Van brut naar demi-sec

'Brut' is met andere woorden de variëteit waar het minst suiker aan is toegevoegd, al helemaal als je een 'brut nature' in handen hebt. Behalve 'brut' heb je de zoetste variant 'demi-sec' (33 tot 50 gram suiker per liter) en 'sec' (17 tot 35 gram suiker per liter). Bij cava vind je de benamingen 'seco' en 'semi-seco' terug. Wat je lekker vindt, hangt natuurlijk van persoonlijke smaak af. Er zit dus niet veel anders op dan ze allemaal eens te proeven voor je een oordeel kan vellen.  
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anny Bollens

  De cremant vanuit de Lidl is perfect!

 • Gilbert Haelewyn

  Het is eenvoudig. Over kleuren en smaken wordt er niet gedebatteerd. Een ander kan een wijn niet te drinken vinden, terwijl ik die juist lust.

 • Peter Gijselaar

  Sorry,voor mij is het allemaal rotzooi.

 • Jens Vranckx

  de enige echte champagne is brut, de andere zijn gemaakt om andere doelgroepen te bereiken, zoals de Engelsen, daar is het, hoe zoeter, hoe beter. een verspilling van de wijn imo. En een fles cremant of saumur van €4 uit de Lidl smaakt soms beter dan een fles van €40 in de speciaalzaak. Daarom is het best om zelf uit te maken waar je graag geld aan uitgeeft. Ikzelf koop mijn champagne, net als mijn wijn, bij de lokale champagneboer, dan zie je ineens ook de streek en het is een stuk goedkoper.

 • Maxime Vanmaercke

  Ik zal eens proberen...wie schenkt mij de verschillende soorten ter proeverij. Het mogen er ook meerdere zijn...om zeker te spelen hé.