Vijf dingen die je nog niet wist over koffie

Photo by Nathan Dumlao on Unsplash
Om wakker mee te worden, de namiddagdip tegen te gaan, om je avondeten beter te laten verteren, wat zouden we doen zonder dagelijks kopje(s) koffie? Tere ere van ons favoriete drankje: 5 trivia weetjes.

1. Koffie is eigenlijk fruit
Wie aan koffie denkt, denkt aan koffiebonen. Maar wist je dat deze bonen eigenlijk de pitten zijn van een vrucht die aan de koffieplant groeit? De vrucht valt nog het best te omschrijven als een rode harde druivensoort.

2. Koffie werd origineel gegeten en niet gedronken
Aangezien koffie uit een vrucht komt, is het niet zo heel verrassend dat het lang niet altijd geserveerd werd als drankje. Afrikaanse stammen mixten ooit de vruchten met dierlijk vet tot een pasta. Daar maakten ze balletjes van die ze opaten om energie van te krijgen.   

3. Donkere koffiebonen bevatten minder cafeïne dan lichte
Hoewel donkere koffiebonen sterker zijn van smaak, bevatten ze minder cafeïne.

4. Scandinaviërs drinken het meeste koffie
Wereldwijd drinken we meer dan 500 miljard kopjes koffie per jaar, en een groot deel daarvan wordt in Scandinavië verorberd. Finland, Noorwegen en IJsland maken de top-3 uit van koffiedrinkende landen. Wie al eens in één van de landen geweest is, zal vast ook kunnen bevestigen dat de koffie er subliem lekker is. Waar wij doodserieus zijn over ons bier, zijn zij dat er over koffie.

5. Het ideale tijdstip is 10 uur 's morgens
Niets zo efficiënt als een kop koffie om je uit bed te krijgen, maar het hormoon cortisol (gerelateerd met stress en het ontwaken van het lichaam) bereikt pas een piek als je al even wakker bent. Wanneer je het meeste uit je dosis cafeïne wil halen, wacht je dus best even. Het cortisolniveau stijgt met zo'n 50% nadat je wakker wordt, onafhankelijk van het tijdstip waarop je opstond. Wacht dus minstens een uur vooraleer je aan het koffiedrinken slaat.
5 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Daniella Van Coninckxloey

  Ik zet mijn koffie nog zelf met een moor, kokend watrer 100 graden : Bonen, zelf fijngemalen en in filter doorgegegoten ..Weet dankzij Auerveda : Dat vers gezette koffie, wel de nieren aanzet om extra goied te werken en hierdoor, alle afvalstoffen in het lichaam, op een correcte manier verwijderd !!! En in tegendeel, juist wel goed is tegen arthrose , als deze op de juiste manier is gezet !!!

 • Helena De la vega

  Helaas is koffie een nachtschade . Voor mensen met artrose sterk af te raden . Het zorgt voor gewrichtsonstekingen . spijtig , want ik ben dol op een kopje koffie .

 • Gerda Rousseau

  Peter Buyck: De vruchten wordt niks mee gedaan, die worden in een bad gestopt om te vergaan, en wat er overblijft zijn de pitten, de koffiebonen dus...

 • Geert Matthys

  6: Koffie wordt steeds duurder dus leer maar kraantjeswater slurpen.

 • Peter Buyck

  Ik had graag geweten wat met de vrucht gebeurt...