Gesponsorde inhoud

Het perfecte varkensgebraad in 5 stappen

VLAM
Het blijft een klassieker: varkensgebraad op zondag. Of je er nu kroketjes, puree of een groentekrans bij geeft, je wil vooral dat je vlees lekker sappig en mals uit de oven komt. Wij leiden je in vijf stappen naar het perfecte gebraad.

1. Goed begonnen...
Haal het vlees twintig minuten voor je het wilt bakken uit de koelkast. Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Je kunt het vlees opbinden met keukentouw om een mooie vorm te verkrijgen. Wees niet bang van het vetrandje aan het gebraad: het smelt weg tijdens het braden, maar levert wel een smakelijk en sappig resultaat op.

2. Zó krokant!
Wacht om je vlees te kruiden tot het allerlaatste moment, zeker zout kan je gebraad doen uitdrogen. Geef het een krokant korstje door het in de pan rondom dicht te schroeien in hete boter. Leg het vervolgens in een ovenschaal, giet er het bakvet over en doe er nog wat vlokjes koude boter bij. Dat voorkomt uitdrogen én aanbakken.

3. De oven in
Zodra het gebraad in de oven gaat, zet je de thermostaat op 180°C. Na vijftien minuten braden mag de oven nóg lager, naar 150°C. Vijfenveertig minuten later zou een gebraad van 800 gram klaar moeten zijn!

Let wel, elke oven is anders en de gaartijden kunnen verschillen. Houd je vlees dus toch een béétje in de gaten. Vergeet het tijdens het braden ook niet af en toe te overgieten met braadjus.

4. Temperatuurtalk
Logisch dat de temperatuur erg belangrijk is. Haal het vlees op een kerntemperatuur van 69°C uit de oven voor doorbakken, maar sappig vlees. Wie het nog rosé wil, gaat voor 67°C. Hoe je die temperatuur meet? Met een handige vleesthermometer.

5. Geduld!
Haast en spoed zijn zelden goed, zeker als je een heerlijk varkensgebraad op tafel wil zetten. Geef het vlees na het braden de tijd om te rusten. Zet het vijftien tot twintig minuten op een warm bord, afgedekt met aluminiumfolie. Zo gaart het nog even door en kunnen de sappen zich weer doorheen het vlees verspreiden. Daarna hoef je enkel nog de complimentjes over je malse gebraad in ontvangst te nemen...

Meer weten over varkensvlees: www.vlees.be