Ter dood veroordeelde vrouw bestelt '4.200 calorieën' als laatste maaltijd

Eyewitness News on Twitter
De eerste vrouw die sinds 1945 in de Amerikaanse staat Georgia de doodstraf zal krijgen, mocht begin deze week haar verzoek indienen voor haar laatste maaltijd. Kelly Renee Gissendaner, die in 1998 de doodstraf kreeg voor het beramen van de moord op haar man, had een lange lijst klaar met voeding, waaronder maïsbrood en karnemelk, meldt  de Huffington Post.

Volgens de Atlanta Journal-Constitution bestelde Gissendaner verder twee Burger King Whoppers met kaas, twee grote porties friet, roomijs met kers-vanillesmaak, popcorn en limonade. Daarnaast wil ze ook een slaatje van gekookte eieren, tomaten, paprika's, uien, wortelen en kaas met een dressing van karnemelk. De Daily Mail schat dat het in totaal om zo'n 4.200 calorieën gaat.

Gissendaner is niet de enige ter dood veroordeelde die voor de executie kiest voor een overvloedige of bizarre maaltijd. Zo vroeg de Amerikaanse terrorist Timothy McVeigh, die in 1995 een bus liet ontploffen in Oklahoma City en daarbij 168 mensen doodde, om een liter chocolade-muntijs.

Moordenaar Victor Feguer, de laatste man die de doodstraf kreeg in Iowa, vroeg om een enkele olijf met de pit er nog in voor hij in 1963 stierf.

Eten laten staan
En in 2011 kwam in Texas een einde aan de mogelijkheid om de laatste maaltijd te kiezen nadat moordenaar Lawrence Russell Brewer om twee gefrituurde kipfilets had gevraagd, een 'triple-meat bacon cheeseburger', gefrituurde okra, een halve kilo barbecuevlees, drie fajitas, een pizza, een halve liter roomijs en stuk fudge van pindakaas met gemalen pinda's.

Brewer weigerde vervolgens ook maar iets van het bestelde eten op te eten, vandaar het recente verbod. Terdoodveroordeelden krijgen sindsdien gewoon hetzelfde eten als de andere gevangenen.

Moordcomplot
Gissendaner kreeg eind de jaren 90 de doodstraf omdat ze haar toenmalige vriend aangezet zou hebben om haar man te vermoorden. Dit om het geld van zijn levensverzekering te bemachtigen. Haar ex-vriend werkte mee met de aanklagers en kreeg levenslang. Hij getuigde tegen Gissendaner en pleitte schuldig.

De vrouw zal volgende week woensdag een dodelijke injectie krijgen, maar het is nog niet geweten of haar bestelling goedgekeurd zal worden.

De laatste vrouw die in Georgia geëxecuteerd werd, was volgens News.com.au de Afro-Amerikaanse Lena Baker. Zij had een blanke man vermoord die haar als slaaf hield. De meid, die in maart 1945 stierf op de elektrische stoel, werd in 2005 vrijgesproken nadat een jury besliste dat ze uit zelfverdediging had gehandeld.