Te mooi om waar te zijn? Afvallen met ooracupunctuur

Thinkstock
Dankzij acupunctuur aan het oor kunnen mensen met overgewicht op acht weken tijd zes procent van hun lichaamsgewicht kwijtspelen, dat beweren academici in Seoel althans. Deze techniek zou vooral vet aan de taille doen verdwijnen. Experts trekken de resultaten van dit Zuid-Koreaanse onderzoek wel in twijfel.

De Zuid-Koreaanse vorsers testten deze afslankingsmethode op 91 volwassenen met overgewicht die allemaal hetzelfde dieet volgden. Een derde kreeg een behandeling waarbij vijf naalden 2 milimeter diep in het oor werden aangebracht. Bij 30 andere patiënten bracht een acupuncturist slechts een naald op het hongerpunt aan, anderen kregen een placebobehandeling.

De oorzaken
Ongeveer een derde van de patiënten gaf op voor de acht weken voorbij waren, 15 van hen zaten in de controlegroep. Ze konden moeilijker omgaan met het hongergevoel tijdens het dieet. Degenen die het strikte eetpatroon wel volhielden, merkten een daling van 6 procent op qua BMI, bij de andere groep was dit 5,7 procent. De omtrek van de taille nam ook af, ook vooral bij de eerste groep. Voorgaand onderzoek had al gesuggereerd dat de acupunctuur het metabolisme verhoogt, de hormoonhuishouding verandert en het hongergevoel stilt door natuurlijke pijnstillers vrij te maken.

Controverse
Niet iedereen is echter overtuigd van deze behandeling, professor in de complementaire geneeskunde Edzard Ernst aan de universiteit van Exeter: "Deze behandeling helpt je helemaal niet af te vallen. Een bezoekje aan de acupuncturist zal je portefeuille wel lichter maken, maar niet je lichaamsgewicht."

De theorie
Ooracupunctuur is gebaseerd op de wetenschap dat het buitenste oor alle delen van het lichaam vertegenwoordigt. Het werd voor het eerst in Frankrijk toegepast in 1956 door professor Paul Nogier, die had ontdekt dat de rugpijn van een patiënt was verdwenen na een brandwonde aan het oor.