Supersnelle pit-za's van Jeroen Meus

Verne
Een pitabroodje dat een pizza wordt? Jawel! Het gaat supergemakkelijk en supersnel - ideaal voor ongeduldige kinderen, of als je een verrassende vakantiehap op tafel wilt zetten. Verzamel allerlei lekkers en laat iedereen zijn eigen pita-pizza 'bouwen'. De basis is een bijna-instant tomatensaus.

Ingrediënten voor 4 personen (8 minipizza's):
• 1 ui
• olijfolie
• 1 teentje look
• gedroogde oregano of Provençaalse kruiden
• 80 g tomatenpuree (geconcentreerd)
• 400 g tomatenstukjes in blik
• 250 g buffelmozzarella
• 250 g gekookte ham (dikke plak)
• 200 g gemalen kaas (emmentaler)
• 4 pitabroodjes
• 1 zakje of bakje rucola
• peper van de molen
• zout

Bereidingstijd:
35 minuten

Bereidingswijze:
Pel de ui en snipper hem in fijne stukjes.

Verhit een scheutje olijfolie in een stoofpot en stoof er de uisnippers in, op een matig vuur.

Pel de look en plet tot pulp. Laat de pulp meestoven met de ui.

Voeg een flinke snuif gedroogde oregano (of Provençaalse kruiden) toe.

Doe de geconcentreerde tomatenpuree in de pot, roer en laat de rauwe smaak uitbakken.

Giet er de tomatenstukjes bij. Kruid met wat peper en zout.

Laat de saus 10 tot 15 minuten op een zacht vuur pruttelen.

Snijd de bol mozzarella in plakjes, en vervolgens in kleine dobbelstenen.

Haal het zwoerd van de gekookte ham en snijd het vlees in blokjes van 0,5 tot 1 cm breed.

Verwarm de oven voor op 220 °C.

Leg een vel bakpapier op een grote bakplaat.

Druppel er olijfolie over en smeer het open met een keukenpenseel.

Snijd de pitabroodjes met een broodmes overlangs doormidden.

Leg de helften op het ingevette bakpapier, met de zachte zijde naar boven.

Smeer een lepel tomatensaus over elke 'pizza'.

Strooi er de blokjes ham en mozzarella over, en eindig met een laagje gemalen kaas.

Bak de pizza's in de hete oven; reken op zo'n 8 minuten.

Spoel de rucola en laat uitlekken.

Haal de minipizza's uit de oven, druppel er wat olijfolie op, en strooi er enkele blaadjes rucola over.

Tip:
Voor de saus kun je ook een restje andere tomatensaus, of spaghettisaus uit de diepvries gebruiken.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus