Stromboli van Jeroen Meus

Verne
Zeg niet zomaar pizza tegen deze pizzastrudel! Zo'n stromboli maak je met een eenvoudig pizzadeeg, en vul je royaal met ham, kaas en broccoli - een ideale snack, of een origineel voorgerecht. Het hoeft trouwens niet per se broccoli te zijn, andere groenten zijn ook goed, als de kinderen het maar lusten.

Voor 4 personen (1 pizza):
Voor het deeg:
• 325 g (pizza)bloem
• 2 eetlepels droge gist
• 125 ml water
• snuifje zout
• olijfolie

Voor de vulling:
• 250 g broccoli
• 200 g buffelmozzarella
• 5 eetlepels tomatencoulis (of een restje tomatensaus)
• 8 plakken gedroogde Italiaanse ham (bijvoorbeeld serranoham)
• 2 koffielepels gedroogde oregano
• 1 eierdooier
• peper van de molen
• zout

Bereidingstijd:
90 minuten

Bereidingswijze:
Doe de bloem met de gist en het water in de mengkom van de keukenmachine en laat draaien tot alles gemengd is.

Doe er een snuif zout en een scheut olijfolie bij en kneed tot een glad deeg. Plakt het deeg aan je handen, doe er dan wat bloem bij. Is het te droog, voeg dan een beetje water toe.

Vet een grote kom in met wat olijfolie. Leg er de bol deeg in en dek af met een schone keukenhanddoek of een vel huishoudfolie. Laat 30 minuten rijzen op een warme plaats.

Breng water met een snuif zout aan de kook.

Verdeel de broccoli in roosjes en blancheer ze 2 à 3 minuten in het kokende water. Giet af en spoel meteen onder koud stromend water.

Verwarm de oven en een bakplaat voor tot 250 °C.

Strooi wat bloem op het werkblad.

Kneed het deeg even, om te ontluchten. Bestuif het met wat bloem en rol het uit met een deegrol tot een rechthoek, iets groter dan een bakplaat.

Neem een siliconenmatje of bakpapier ter grootte van de bakplaat, en leg er de lap deeg op.

Snijd de mozzarella in blokjes en laat uitlekken in een zeef.

Bestrijk de middelste strook van het deeg over de hele lengte met tomatencoulis. Leg er de stukjes broccoli, mozzarella en ham op. Kruid met oregano en peper.

Snijd de twee zijkanten van het deeg in banden van ongeveer 3 cm breed en 10 cm lang.

Plooi de boven- en de onderkant van het deeg een paar centimeter naar binnen, zodat er niets uitloopt. Vlecht de stromboli dicht door telkens een band van links en rechts naar binnen te vouwen.

Klop de eierdooier los met een klein beetje water. Bestrijk er de vlecht mee.

Schuif de bakplaat in de hete oven, verlaag de temperatuur naar 200 °C en bak 30 minuten, tot de stromboli goudbruin is. Loopt er tijdens het bakken wat vocht uit? Dep het dan meteen weg van de bakplaat, de pizza moet krokant blijven!

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus