Sterrenchef maakt gin van levende kreeft

Kristof Marannes
Henk Deleu Kristof Marannes
Een halve kreeft. Zoveel heeft sterrenchef Kristof Marrannes nodig om één fles 'Lobstar' van een halve liter te maken. "Ik ben de eerste ter wereld die een gin maakt op basis van een levend wezen", zegt hij fier. Het doet ze bij GAIA meteen steigeren. "Waanzin! Een dier zo laten afzien, enkel om wat aroma toe te voegen?"

Honderden gins zijn er intussen, met evenveel verschillende smaken. En toch komt Kristof Marrannes, de chef van 'Ter Leepe' (één Michelinster) in Zedelgem over twee weken met een primeur op de markt. De afgelopen maanden verwerkte hij dertig kilo kreeft voor 200 flessen van zijn 'Lobstar'-gin. En de zaken gaan prima, binnenkort begint de distillatie van de volgende 600 flessen. Daarvoor zijn nog eens 180 kreeften nodig.

De chef laat per liter pure alcohol twee kleine kreeften een tijdlang 'macereren' of weken, waardoor ze hun smaak afgeven. "De kreeftjes zien niet af", zegt de chef-kok. "Door de alcohol zijn ze meteen verdoofd. Na een paar dagen verhitten we alles, en de dampen die dan vrijkomen, laten we opnieuw condenseren." Dat kreeftendistillaat vermengt hij dan met een gewone gin en met distillaten van peterselie en citroengras.

Lees er vandaag meer over in Het Laatste Nieuws, ook verkrijgbaar in digitale versie.