Spaghetti, penne, fusilli: welke pasta hoort bij welk gerecht?

Unsplash
We weten niet hoe dat bij jullie zit, maar wij worden persoonlijk nogal eens overvallen door keuzestress bij de rekken met pasta in de supermarkt. Linguine? Fusilli? Of toch penne? Gesteld dat je het verschil al kent tussen deze soorten. Pastakenner Colu Henry helpt ons de spaghettiknoop te ontwarren, door uit te leggen welk type pasta het beste bij welk gerecht past.

Dat de Amerikaanse foodie Colu Henry aanspraak maakt op de titel "pastakenner", heeft alles te maken met haar nieuwe kookboek Back Pocket Pasta. In februari 2017 verschijnt deze bijbel vol snelle pastagerechten.

Lifestylewebsite Refinery29 stak zijn licht op bij deze kokkin om te informeren naar welke soorten pasta je het best gebruikt bij welke specifieke gerechten of sauzen. Zo klinkt haar uitgebreid advies:

kos

Lange slierten


Lange slierten pasta zoals spaghetti en dunne linguine gaan niet goed samen met dikke tomatensauzen. De dunne sliertjes 'verdrinken' gemakkelijk in de saus, waardoor de groenten en het vlees op de bodem van je bord achterblijven. Een simpele pasta met look en olijfolie is wel geschikt voor spaghetti of dunne linguine, naast bijvoorbeeld een eenvoudige Italiaanse tomatensaus zonder veel extra's.


De wat dikkere, lange slierten, zoals tagliatelli of lange fusilli, kunnen iets beter om met stevige tomatensauzen, ragout en roomsausjes.

kos

Korte krulletjes- en strikjespasta


Fusilli
, gemelli, farfalle en campanelle (voor de pastaleken: alles wat op korte krulletjes en strikjes lijkt) zijn van alle pasta's het multifunctioneelst.

Je kan ze perfect combineren met een saus vol knapperige groenten, vlees en zeevruchten.

Ook een simpele tomatensaus of een sausje enkel op basis van wat olijfolie en kaas, is prima combineerbaar met deze pastasoort. Kortom: met deze pastasoort zit je meestal wel safe. 

kos

Buisvormige pasta


Penne
, rigatoni, en macaroni - 'buisjespasta' in de volksmond - verdragen gemakkelijk zwaardere sauzen, met veel vlees en bonen.

Het holle gedeelte van dit type pasta zal kleine stukjes saus opnemen, waardoor je een perfecte gebalanceerde hap krijgt. Voor kaassauzen is deze pastasoort ook een prima keuze, omdat de holtes voor een smeuïge spreiding van de kaas zorgen.

kos