Snel herstellen na het sporten: drink tomatensap

Als we de resultaten van een recente Griekse studie mogen geloven, gooien we sportdrankjes beter overboord. Tomatensap zou namelijk veel doeltreffender zijn voor het herstel van onze spieren en bloedsuikerspiegel na een stevige sportsessie.

Zo bevatten tomaten vitale stoffen die spierherstel stimuleren en ook de bloedwaarden snel terug op peil brengen na fysieke inspanningen.

Een groep van vijftien atleten heeft gedurende twee maanden de impact van tomaten getest. Negen van hen dronken tomatensap meteen na het sporten, terwijl de andere zes trouw bleven aan hun bruisende sportdrankjes. Bij de atleten die tomatensap dronken, zagen de onderzoekers een sneller spierherstel en ook de bloedsuikerspiegel was vlugger op peil.

Lycopeen
Tomaten zijn rijk aan lycopeen, de stof die voor de dieprode kleur zorgt. Deze antioxidant werd in eerder onderzoek al gekoppeld aan de strijd tegen kanker en hartaandoeningen. Nu blijken ze ook werkzaam te zijn tegen enzymen en proteïnen die vrijkomen bij spier- en hersenschade. In amper twee maand tijd zijn de resultaten volgens de onderzoekers van het Griekse General Chemical State Laboratory goed zichtbaar.