Smakelijk! Loïc maakt Luikse balletjes met heerlijke puree

-
vtm -
VTM-huiskok Loïc Van Impe tovert elke dag zonder al te veel moeite passie op je bord en op je scherm. Vandaag maakt hij Luikse balletjes. 

INGREDIËNTEN (4 personen)

1 sneetje wit brood

melk

1 ui

1 teen knoflook

handvol bladpeterselie

500g gemengd gehakt

1 ei

nootmuskaat

boter

1 zoete ui

bloem

25cl bruin bier

tijm

laurier

2 kruidnagels

2el Luikse siroop

handvol blanke rozijnen

½ blokje runderbouillon

1,2kg aardappelen

kropsla

1 sjalot

handvol bieslook

1el mayonaise

1kl mosterd

rode wijnazijn

koolzaadolie

witte wijnazijn

BEREIDING

1. Snijd een witte boterham zonder korst in stukken.

2. Laat weken in een beetje melk.

3. Snipper een ui en een teen look fijn.

4. Voeg toe aan het brood.

5. Hak een handvol peterselie fijn en voeg toe.

6. Voeg 500g gemengd gehakt en een ei toe.

7. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

8. Meng alle ingrediënten tot het brood opgelost is en rol tot balletjes.

9. Bak de balletjes aan in boter.

10. Snijd een zoete ui grof.

11. Voeg een beetje water toe aan de balletjes en laat bakken met het deksel op de pot.

12. Haal de balletjes uit de pan en voeg de ui toe.

13. Schil 1,2kg aardappelen.

14. Voeg bloem toe om de saus te binden.

15. Blus met 25cl bruin bier. Laat de alcohol uitkoken.

16. Voeg de balletjes weer toe.

17. Voeg tijm, een blad laurier en 2 kruidnagels toe.

18. Voeg ½ blokje runderbouillon toe.

19. Voeg een handvol blanke rozijnen toe.

20. Zet onder met water en voeg 2el Luikse siroop toe.

21. Laat alles 15min inkoken met het deksel op de pot.

22. Spoel de aardappelen en kook ze in gezouten water.

23. Maak de kropsla schoon en zet onder water.

24. Snijd een sjalot en bieslook zeer fijn. Doe in een pot.

25. Voeg 1el mayonaise en 1kl mosterd toe.

26. Voeg rode wijnazijn en koolzaadolie toe. 1 deel azijn op 2 delen olie.

27. Kruid met peper en zout.

28. Meng alles tot een vinaigrette.

29. Giet de aardappelen af en laat even uitdampen.

30. Zwier de sla.

31. Pureer de aardappelen. Voeg boter en melk toe.

32. Kruid af met peper, zout en nootmuskaat.

33. Werk de balletjes af met peper en witte wijnazijn.

34. Serveer.