Slechte nasmaak? Dit is hoe het komt (en hoe je er weer van verlost raakt!)

shutterstock
Een lekkere pasta met scampi’s in looksaus bestellen op restaurant is overheerlijk. De looksmaak en -adem die je er de daaropvolgende uren aan overhoudt? Not so much. Dit is hoe je aan die vieze smaak komt, én hoe je er weer van afraakt.

Hoe komt het eigenlijk dat bepaalde voedingsmiddelen een nogal overheersende nasmaak hebben? En hoe raak je er weer van verlost? Cordelia Running, directeur van het smaaklab van Purdue University, zegt dat we een nasmaak meestal te danken hebben aan kleine stukjes voedsel die achterblijven in de mond, of moleculen die in het speeksel of slijm achterblijven.

Vooral krachtig smakende voedingsmiddelen als knoflook en ui kunnen een lange nasmaak veroorzaken, omdat de moleculen die geassocieerd zijn met hun smaak en geur in de bloedbaan terecht kunnen komen en zo door het lichaam kunnen circuleren. Als zo’n krachtige smaak in je speeksel terecht komt, kan dat bijdragen aan een sterke, blijvende nasmaak. Omdat de moleculen zo minuscuul zijn kan het zelfs gebeuren dat ook het vruchtwater van zwangere vrouwen anders ruikt na het eten van knoflook, zo blijkt uit onderzoek.

Rauwe ajuin en look zijn het ergst wat nasmaak betreft, zegt Running. Wanneer je ze plet, beschadig je de cellen ervan en komen er enzymen vrij die de voedingsmiddelen in kwestie hun specifieke, stinkende eigenschappen geven.

Je tanden goed poetsen na een maaltijd met veel look of ajuin is een goede eerste stap om weer van die vieze nasmaak verlost te raken, omdat je zo kleine stukjes die misschien achterblijven in je mond weer verwijdert. Eens de moleculen echter in je bloedbaan zitten ben je eraan voor de moeite, en ruik je sowieso een tijdje naar look of ui.

Een studie uit 2016 suggereert dat appel, munt en sla de beste voedingsmiddelen zijn om snel weer van de vieze nasmaak in je mond verlost te raken, omdat ze stoffen bevatten die inspelen op de moleculen van ui of look. Daarnaast kan kauwen op wat peterselie, of een glas melk drinken soelaas bieden. Al geldt in vele gevallen echter wel het principe dat tijd nog altijd het beste medicijn is. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Toin Buter

    Vooraleer je look gebruikt zou je best eens kijken of die " Made in Spain " of " Made in China " is. Look uit China word bewerkt met CHEMISCHE middelen om een zeer witte uiterlijk te krijgen. En het uiteinde van de look uit china ziet er ook anders uit dan die van Spanje. Look uit China is puur chemische brol wat je binnenspeelt. En dat kan wel stinken.

  • Ronny Cuypers

    Hoe komen jullie erbij dat look een vieze nasmaak heeft? Look smaakt heerlijk, ook na de maaltijd.