Exclusief voor abonnees

Schroefdop of kurk zegt niks over de kwaliteit van wijn

Shutterstock
De natuurkurk, die toch een vaste waarde in het wijnschap leek, verloor in de vroege jaren 2000 aan populariteit. Het natuurproduct kan schimmels bevatten, waardoor de wijn bederft en muf gaat smaken. Schroefdoppen en plastic kurken hebben een kleinere kans op bederf en zijn ook nog eens goedkoper. Wat betekent dat voor uw wijn?

De natuurkurk lijkt stilletjes aan te verdwijnen, en plastic varianten en schroefdoppen nemen het wijnschap over. Een treurige zaak? Sommelier Andy De Brouwer vindt dat goede wijn geen kurk nodig heeft.

Over één ding kunnen we kort zijn: sommelier Andy De Brouwer is géén fan van plastic kurken. “Een synthetische kurk laat aroma’s uit de fles ontsnappen en geeft wijn vaak een gek smaakje. Bovendien maken die kurken onze afvalberg alsmaar groter. Kwaliteitswijn onder een plastic kurk stoppen is gewoon hypocriet.”

Kroonkurk of poederkurk?

Gelukkig zijn er meer alternatieven voor de kurk-van-kurk. Zoals de kroonkurk, die we kennen van ons bier. Waarom niet ook onze wijnflessen ermee afsluiten? “Dat is inderdaad heel goed mogelijk”, zegt De Brouwer. “Een kroonkurk sluit perfect en kan als geen ander lange bewaartermijnen overbruggen. Dat bewijst de champagnesector: de beste champagnes rijpen in diepe krijtkelders, voorzien van een kroonkurk. Pas wanneer ze de markt op vliegen, krijgen ze een mooie natuurkurk met muzelet.”

Toch vreest De Brouwer dat de consument nog niet klaar is voor de kroonkurk. We zijn te veel gehecht aan de vertrouwde kurk die gezellig uit de fles komt ploppen. Dus daar heeft de kurkindustrie wat op bedacht: “De DIAM-kurk is een lookalike van de natuurkurk, gemaakt van samengeperst kurkpoeder. Er bestaan DIAM-kurken die een bewaring van dertig jaar garanderen. Zo’n kurk heeft ook een extra troef: hij is minder elastisch dan een gewone kurk, waardoor er minder onzuiverheden en schimmels in verstopt zitten. De kans op bederf is dus kleiner.”

Imagoprobleem schroefdop

Ondanks die charmante oplossingen zien we toch vooral de schroefdop terrein winnen. “Een groot voordeel is dat die schroefsystemen recycleerbaar zijn”, legt De Brouwer uit. “Wijnen onder een schroefdop hebben bovendien minder sulfiet nodig bij de botteling. Dat klinkt makers van biologische wijn en liefhebbers van natuurlijke wijnbouw als muziek in de oren.”

De nieuwste generatie schroefsystemen doet dus niets af aan een klassewijn. “Bovendien laat de ene schroefdop meer zuurstof door dan de andere, afhankelijk van de wijn die beschermd moet worden - jong te drinken, tanninerijke wijnen of bewaarwijn.”

Het enige wat de schroefdop nog tegenhoudt, is zijn slechte imago. De Brouwer bevestigt dus graag nog eens: goede wijn hoeft géén echte kurk te hebben. “Sterker nog: misschien moet u nu lachen, maar ik wil een lans breken voor het tetrapak. Daarin is de wijn perfect hermetisch afgesloten en wordt ze niet blootgesteld aan licht, geurtjes of andere invloeden... Op het eerste gezicht niets dan voordelen! Maar als we daar klaar voor zijn, zit ik waarschijnlijk al in een rusthuis.”

Ga hier terug naar het overzicht

Lees ook binnen HLN+ :

Is natuurwijn beter dan gewone wijn?

Wijn uit eiken vaten, meerwaarde of verkooptruc?

‘Bij te hoge temperaturen gaan de aroma’s verloren’ en andere wijnregels die iedereen moet kennen
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.