Exclusief voor abonnees

Sandra Bekkari somt de voordelen van soep op + 3 snelle recepten

Sigfrid Eggers
Sandra: "Een bron van vezels en voedingsstoffen, ideaal om je honger te stillen én supersnel klaar. Thuis staat er altijd versgemaakte soep in de koelkast: ik geniet er op elk moment van de dag van en ik deel dan ook graag mijn tien soeptips met jullie."

1. Enkel soep als lunch? Tenzij je echt een rijke maaltijdsoep (bijvoorbeeld met peulvruchten erin) eet, is dat te weinig. Eet je alleen soep, dan is de kans groot dat je met een reuzehonger thuiskomt en alsnog de koelkast plundert voor je aan tafel gaat.

2. Soep is ideaal als tussendoortje. Ik kan echt op elk moment van de dag een kop soep drinken. Het stilt de honger en geeft je – leuk tijdens de wintermaanden – een gezellig warm gevoel.

3. Soep op het werk? Zet een thermos op je bureau en drink af en toe een kop.

4. Een kom soep vóór je maaltijd zorgt dat je bewuster eet, de eerste honger is al wat gestild. Ik eet er vaak tijdens het koken.

5. Soep bezorgt je lichaam niet alleen extra vitaminen en voedingsstoffen, maar ook extra vocht. Handig in de winter, wanneer anderhalve liter water drinken niet altijd even vlot gaat.

6. Ik maak soep het liefst met verse groenten, maar als het snel moet, kan je net zo goed diepvriesgroenten gebruiken. Die bevatten zelfs meer vitaminen dan groenten die al wat langer in de winkel of je koelkast lagen. Alleen zijn ze qua smaak fletser en moet je wat beter afkruiden.

7. Soep maken met voorgesneden groenten kan ook. Hoe langer ze in de verpakking zitten, hoe meer vitaminen en mineralen ze verliezen. Tegenwoordig hebben sommige supermarkten hyperverse voorgesneden groenten in de rekken: vaak zijn ze de dag zelf nog gesneden en verpakt. Ideaal!

8. Heb je graag wat extra crunch in je soep? Je kan korstjes prima vervangen door geroosterde zaden of nootjes.

9. Verse kruiden horen er voor mij ook echt bij: je soep ziet er veel mooier en frisser uit. Maar kruiden zijn niet alleen leuk voor het oog, het zijn ook echte smaakmakers én ze zitten boordevol gezonde plantenstoffen.

10. Wil ik mijn soep graag wat romiger, dan doe ik er een schepje Griekse yoghurt bij.

Drie lekkere snelle recepten van Sandra

Wortelsoep met frisse, fruitige toets

Voor een grote pot. Bereidingstijd: minder dan 30 minuten

- 1,5 kg wortelen, grof gesneden

- 2 grote uien, grof gesneden

- 2 teentjes knoflook, in stukjes

- olijfolie

- 2,5 l groentebouillon • kurkuma • zwarte peper • sap van

- 1 sinaasappel

- peterselie of koriander

Bereiding: Stoof de wortelen, uien en knoflook aan in olijfolie. Voeg groentebouillon, kurkuma en zwarte peper toe. Laat ongeveer 15 minuten doorkoken en mix. Voeg het sinaasappelsap toe en meng. Werk net voor het opdienen af met een beetje verse peterselie of koriander.

Tip: Maak deze soep met biowortelen: die hoef je niet eens te schillen!

Sandra Bekkari

Minestrone

Voor 1 grote pot. Bereidingstijd: 40 minuten

- 1 rode ui, fijngehakt

- 1 el olijfolie

- 2 teentjes knoflook

- 2 wortelen, in stukken

- 1 stengel selder, in stukken

800 g tomatenblokjes (vers of uit blik)

- ½ bloemkool, in kleine roosjes

- 100 g sperzieboontjes, topjes verwijderd en in stukken

- 1,5 l groentebouillon

- zwarte peper

- 240 g cannellinibonen (witte Italiaanse bonen uit blik)

- verse bladpeterselie, fijngehakt

Bereiding: Stoof de ui glazig in olijfolie. Voeg de knoflook, wortel en selder toe en stoof een 5-tal minuten. Voeg de blokjes tomaat, de bloemkoolroosjes, de sperzieboontjes en de groentebouillon toe, kruid met zwarte peper en laat zo’n 25 minuten zachtjes koken met het deksel op de pot. Spoel de cannellinibonen onder stromend water. Voeg toe aan de soep en laat nog een 2-tal minuten meekoken. Werk af met peterselie.

Tip: Een ideaal soepje als meeneemlunch.

Sandra Bekkari

Soepje van courgette en rucola met tomaat en mozzarella

Voor 1 pot. Bereidingstijd: 20 minuten

- 1 l groentebouillon

- 1 kleine courgette

- 80 g rucola

- 1 tl vloeibare honing (acacia)

- zeezout

Voor de afwerking voor 2 personen:

6 kerstomaatjes 

- 1 el olijfolie

- Provençaalse kruiden

- 6 kleine bolletjes mozzarella

- enkele blaadjes rucola

- zwarte peper

Bereiding: Breng de groentebouillon aan de kook en voeg de courgette en de rucola toe. Laat 20 minuten doorkoken. Voeg de honing toe en mix. Verwarm de oven voor op 180 °C. Doe de tomaatjes in een ovenschaaltje met wat olijfolie en Provençaalse kruiden en gaar ze een 10-tal minuten in de voorverwarmde oven. Werk de soep af met de mozzarellabolletjes, de tomaatjes, rucola en zwarte peper.

Tip: Dit soepje kan je zowel lauw als op kamertemperatuur serveren.

Sandra Bekkari



7 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • regy cardoen

    Van veel soep eten ga je lang leven zei mijn oma altijd. Ze is 95 jaar geworden. De soepen van Bekkari zijn dan nog gezond en lekker op de koop toe, geen roomtoevoegingen enz...... Het enige nadeel van soep is, dat je je lippen verbrand als je ze te heet drinkt

  • Hilde de Schutter

    Sandra is super! Daarom heeft ze ook zoveel volgers . Lekker en eenvoudig koken!

  • Wouters Bernadette

    Ik heb al (o.a.), een paar soepen gemaakt uit Sandra’s boeken en was steeds een schot in de roos. Ik heb dan ook altijd een portie in de diepvries, zeker met dit weer een aanrader. Volgende keer maak ik de minestrone. Lekker en zo gezond.

  • Luc Lauwers

    We missen Sophie Dumont , véél beter

  • louis bouduin

    Niet roken. Geen alcohol. Weinig vet. Iedere dag een kom verse soep. Dat gecombineerd met dagelijks een fikse wandeling, en je gaat evengoed dood. Maar je levenskwaliteit blijft beter tot het einde. Zeker weten.