Exclusief voor abonnees

Sandra Bekkari legt uit waarom een mooie, stralende huid in de keuken begint

Wortelen voor een stralende glow

Sigfrid Eggers
Je bent wat je eet, dat klopt. Maar wist je dat je ook zíét wat je eet? Wil jij graag een frisse, egale teint en een mooie natural glow? Zoek het dan niet alleen tussen de potjes en tubes in de badkamer: een mooie, stralende huid begint in de keuken.

Kraaienpootjes, rimpels, droogtelijntjes onder de ogen, verwijde poriën: het zijn vaak die details waarop we ons in de (vergroot)spiegel blindstaren. Maar wist je dat ze anderen niet eens opvallen, als ze naar je kijken? Uit onderzoek weten we namelijk dat het niet zozeer rimpels zijn die ons ouder doen lijken, maar wel een doffe, grauwe en oneffen teint. En – goed nieuws – die teint kan je in no time opfrissen, dankzij gezonde voeding. Zet wat meer wortelen op het menu. Carotenoïden zijn superboosters voor je huid: ze bezorgen je een stralende teint. Hello, natural glow!

Waarin vind je carotenoïden? 

Niet alleen in wortelen. Alle groenten en fruit met oranje, rood of geel vruchtvlees bevatten veel carotenoïden. Ook kiwi, spinazie en broccoli zijn prima leveranciers. Eet vijf (of nog beter: zeven) stukken groenten en fruit per dag en varieer, dan krijg je zeker voldoende carotenoïden binnen.

Wat doen carotenoïden voor je huid? 

Gek, maar waar: ze kleuren je huid van binnenuit. Wie voldoende carotenoïden eet, krijgt een huid met een geligere ondertoon. En dat zijn de huidjes die door anderen als het aantrekkelijkst en gezondst beoordeeld worden (dat werd al meermaals getest!).

Tijd voor een wortelsapkuur? Nee! 

Te veel is nooit gezond, en dat geldt ook in het geval van caroteen: eet je overdreven veel wortelen, drink je te veel wortelsap of neem je supplementen met caroteen, dan kleurt je huid oranje.

Wanneer verschijnt die glow dan? 

Je huidcellen vernieuwen zich elke vier tot zes weken. Dat wil zeggen dat een gezond eet- en leefpatroon (want je moet natuurlijk ook wel voldoende slapen) zich al na ongeveer een maand vertaalt in een mooiere glow.

rv

TOAST MET SPREAD VAN GEROOSTERDE WORTEL

15 MINUTEN + 30 MINUTEN IN DE OVEN

Voor 4 personen

• 275 g dikke wortelen, in dunne schijfjes

• 150 g honingtomaatjes

• ½ sinaasappel, in schijfjes

• 1 teentje knoflook, geplet met schil

• 1 rode ui, in halvemaantjes

• scheutje olijfolie

• zwarte peper

• snufje zeezout

• snufje komijn of ras el hanout

• 1 el sesampasta

• 2 volkoren spelttoasts

• 40 g feta, verbrokkeld

• verse koriander of bladpeterselie, fijngehakt

• 1 el sesamzaadjes, geroosterd

Zo ga je te werk

• Verwarm de oven voor op 180 °C.

• Doe de wortelen, honingtomaatjes, sinaasappel, knoflook en ui in een ovenschaal en besprenkel met olijfolie. Kruid met zwarte peper, zeezout en komijn.

• Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven en laat even afkoelen.

• Verwijder de schil van de sinaasappel, de schil van de knoflook en mix met de groenten, sesampasta en een scheutje olijfolie. Kruid af naar smaak.

• Beleg de spelttoast met de spread en werk af met feta, koriander (of bladpeterselie) en wat sesamzaadjes.

Tip

• Ook lekker met stukjes gebakken manouri, een Griekse kaas die je kan bakken of grillen

BUGS BUNNY (wortelsap)

10 MINUTEN • GLUTENVRIJ

Voor 2 personen

• 8 wortelen

• sap van 1 sinaasappel

• 2 cm gember

• snufje kurkuma

• zwarte peper

• klein scheutje olijfolie

Zo ga je te werk

• Pers de wortel en gember door de sapcentrifuge of slowjuicer.

• Meng met de overige ingrediënten.

• Kruid met kurkuma en zwarte peper.

• Werk af met wat olijfolie.

rv

WORTEL-PASTINAAKSOEP

MINDER DAN 30 MINUTEN • GLUTENVRIJ

Voor een grote pot

• 3 rode uien, in stukjes

• 5 dikke wortelen, in stukjes

• 2 pastinaken, in stukjes

• 1 steranijs

• 1 el olijfolie

• zwarte peper

• 1 tl komijnzaadjes, fijngestampt

• 1,7 l groentebouillon

• 1 takje tijm

• 1 takje oregano

Zo ga je te werk

• Stoof de groenten en de steranijs in olijfolie, kruid met zwarte peper en de komijnzaadjes.

• Voeg de groentebouillon toe en laat de tijm en oregano meekoken onder deksel, tot de groenten gaar zijn.

• Verwijder de kruiden en de steranijs uit de soep en mix.

Tip

• Werk af met kleine blokjes wortel en pastinaak die kort gebakken zijn in olijfolie, wat tijm en een klein scheutje volle yoghurt.




5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Peter Buyck

    Groenten zijn gezond... maak dat maar eens wijs aan bvb nierpatiënten... Véél fruit eten... bij prikkelbare darm niet zo evident... Noten... er zijn tandlozen die géén kunstgebit willen of ja, zelfs een allergie... Al deze kijkers zet ze eigenlijk voor schut.

  • Danny Deronde

    Gezond eten,als je die de laatste tijd bekijkt vel over been ziet er niet gezond uit.

  • Benny Steeman

    Ik verkies dagelijkse kost ...

  • Stan Vankoo

    Binnenkort start die een schoonheidssalon......

  • Annie Darden

    Die vrouw speelt te veel doktertje ! In al haar afleveringen zegt ze wat goed is voor de gezondheid. Er zijn mensen die geen noten verdragen bv, maar zij maakt praktisch heel veel met noten. Is dat dan soms gezond ? Stop met over de gezondheid te praten. Laat dat aan de medici over.