Exclusief voor abonnees

Sandra Bekkari geeft een healthy draai aan Asian cuisine

Pad thai
NINA Pad thai
Heel puur, licht, met veel groenten en vette vis, dus veel gezonde vetten. Ik ben een superfan van de oosterse keuken. Vaak geef ik er zelf nog een extra healthy draai aan, gewoon omdat het kan. Asian cuisine, Sana-stijl!

• In een pad thai vervang ik rijstnoedels door sobanoedels, op basis van boekweit. Die zijn niet lichter dan witte rijstnoedels, maar ze bevatten meer vezels en B-vitamines. Ze geven je langer een voldaan gevoel.

• Pad thai, kip tikka masala, kip teriyaki ...

Ik voeg extra veel groenten toe aan typisch Aziatische schotels. Zo krijg je een gezonde, volwaardige maaltijd.

• In de Aziatische keuken gebruiken ze geen zout, maar sojasaus. Omdat wij het zo gewoon zijn om met zout af te kruiden, gebruiken we in een Aziatisch gerecht soms én sojasaus én zout. Dat is een beetje te veel van het goede, alleen sojasaus volstaat. Heb je een hoge bloeddruk, kies dan voor sojasaus met een verlaagd zoutgehalte.

• Net zoals je witte rijst door zilvervliesrijst kan vervangen, bestaat er ook een volkoren variant van basmatirijst. Je vindt die in de biowinkel.

• Een heerlijke ontdekking: kaffirblaadjes. Ze geven een frisse, limoenachtige smaak aan gerechten. Vergelijk ze een beetje met laurierblaadjes, die je ook in hun geheel toevoegt aan een gerecht om het smaak te geven. Het enige verschil: de kaffirblaadjes vis je er voor het serveren wel even uit.

• Geen fan van sashimi? Probeer dan eens tataki: je vis heel kort in de pan aanbakken aan beide kanten. Zo is hij niet volledig rauw en blijft hij toch superzacht.

Zo ga je te werk

• Kook de sobanoedels gaar in ruim, gezouten water.

• Giet af, spoel kort en bewaar koel.

• Snij de ui, knoflook en rode chilipeper zeer fijn.

• Wok deze in een wokpan heel kort met wat arachideolie.

• Voeg de stukjes kip toe en laat ze ook meewokken. Kruiden hoeft niet.

• Maak in het midden van de wokpan ruimte vrij, giet daarin het ei en laat het al roerend bakken. Roer nu weer alles mooi door elkaar.

• Voeg de noedels, het water, de sojasaus en oosterse mix toe en laat op een zacht vuur opwarmen. Voeg het limoensap toe.

• Werk af met lente-ui en koriander. Bestrooi met de gehakte pindanoten.

Tataki van zalm met wokgroenten en avocadomayonaise

NINA

Zo ga je te werk

• Mix de helft van de knoflook, de helft van het limoensap, de helft van de chilipeper, de koriander, misopasta, arachideolie en sojasaus tot een gladde saus. Laat hierin de zalm gekoeld marineren tot verder gebruik.

• Maak intussen de avocadomayonaise: mix de avocado met enkele takjes koriander, de rest van de knoflook en het limoensap tot een gladde saus. Kruid met peper en zout. Bewaar afgedekt in de koelkast tot verder gebruik. Voeg enkele eetlepels water toe als de mayonaise te dik is.

• Verwarm een (wok)pan met olie. Roerbak de wokgroenten en de rest van de chilipeper tot de groenten gaar zijn maar nog krokant. Breng op smaak met koriander, peper en zout.

• Haal de zalm uit de marinade en meng de marinade onder de wokgroenten.

• Dep de zalmfilets af met keukenpapier. Bak de filets in een hete pan met olijfolie zeer kort aan beide kanten.

• Haal uit de pan en wentel in de sesamzaadjes.

• Snij de zalm in mooie plakjes en serveer met de wokgroenten, marinade en avocadomayonaise.

Kip teriyaki met dadels, paksoi en wokgroenten

NINA

Zo ga je te werk

• Week de dadels gedurende 5 à 10 minuten in een kommetje met warm water.

• Mix voor de teriyakisaus de geweekte dadels met een restje sap van de geweekte dadels, sojasaus, wittewijnazijn, knoflook en gember in de keukenmachine of blender tot een gladde saus.

• Verhit een diepe pan met een scheutje arachideolie en bak hierin de kipblokjes tot ze goudbruin maar nog niet gaar zijn. Voeg vervolgens de teriyakisaus, het water en de koriander toe en breng aan de kook. Laat gedurende 8 à 10 minuten zachtjes sudderen. Voeg eventueel naar smaak nog wat peper, wittewijnazijn en/of water toe als je de saus iets dunner wil maken.

• Bereid ondertussen de wokgroenten en paksoi in arachideolie in een wokpan tot ze beetgaar maar nog krokant zijn. Kruid met peper, zout en koriander.

• Serveer de wokgroenten met de kip in teriyakisaus.

• Werk het gerecht af met sesamzaadjes en koriander.




1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • steven de vos

    wanneer leert die koken?