Regering wil na 60 jaar nieuwe mayonaisewet

De kans is groot dat u straks minder vette mayonaise op uw frieten krijgt. Na 60 jaar onwrikbaarheid is de overheid eindelijk bereid de beruchte 'mayonaisewet' aan te passen. Die regelt de samenstelling van de populaire saus: minstens 80 procent vetstof en 7,5 procent eigeel. "Dat is te veel", zeggen Belgische producenten, die klagen over oneerlijke concurrentie. "Want buitenlandse collega's mogen hier wél minder vette mayonaise verkopen."

"De Raad voor het Verbruik houdt dit dossier echter telkens tegen", sakkert David Marquenie, secretaris-generaal van de Belgische Vereniging van Sauzenproducenten.

Consumentenorganisaties vrezen dat een soepelere wet de kwaliteit van de Belgische saus bij uitstek aantast. "Het percentage vetstof en eigeel dat verdwijnt, zal niet alleen vervangen worden door water, maar ook door bewaarmiddelen", luidt het. Minister Kris Peeters (CD&V) brengt nu iedereen rond de tafel. "We trachten zo snel mogelijk tot een vergelijk te komen."

LEES MEER IN HET LAATSTE NIEUWS, OOK VERKRIJGBAAR IN DIGITALE VERSIE




Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.