RECEPT: spaghetti alla puttanesca

Verne
Naar een recept van Jeroen Meus.

Ingrediënten voor 4 personen:
500 g spaghetti
6 tomaten
75 g zoute ansjovis op olie
75 g zwarte olijven, ontpit
75 g Parmezaanse kaas, in blok
2 sjalotten
1 teentje knoflook
3 eetlepels steelkappertjes
1 dl olijfolie
1 busseltje bladpeterselie
peper
zout

Extra materiaal:
dunschiller

Bereidingstijd: 40 minuten

Bereidingswijze:
Pel de sjalotten en snipper ze in dunne halve ringen. Doe het steeltje van de grote kappers af en hak ze grof. Zet ook even het mes in de ontpitte zwarte olijven. Snij de zoute ansjovis in stukjes, en hou alle ingrediënten opzij.

Zet een ruime pot water op, maar voeg slechts weinig zout toe. De ansjovis zal dit gerecht voldoende zout maken.

Gebruik het kokende water om de tomaten te ontvellen. Snij een kruisje in de top van elke tomaat en dompel ze 12 tot 15 tellen onder in het kokende water. Spoel onmiddellijk met koud water en trek de schil eraf met een mesje.

Snij elke tomaat in kwartjes en haal de pitjes eruit. Het vruchtvlees hak je grof.

Kook de pasta beetgaar, giet ze af en zet opzij.

Plet de look tot pulp. Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime kookpot. Voeg de sjalotten, de look, kappers, olijven, ansjovis en de stukjes tomaat toe. Stoof alles zo'n 5 minuten in de olie, op een matig vuur, tot alle ingrediënten een beetje in elkaar 'versmolten' zijn.

Snipper daarna een flinke hoeveelheid blad peterselie.

Giet de spaghetti in de pot met saus en meng. Voeg een flinke snuif peper van de molen toe.

Strooi de peterseliesnippers in de pot, meng en stort het gerecht in een ruime schaal. Strooi flink wat schilfers Parmezaanse kaas over de pasta en serveer.

Jeroen Meus
Verne Jeroen Meus