Exclusief voor abonnees

Puur Sonja: 3 x verrassende taco’s

Bram Debaenst
Taco’s eet je lekker met de hand. En de allerbeste, die tover je thuis op tafel. Klassiek, veggie of fancy, dat kies je helemaal zelf. 
Bram Debaenst

FANCY: GOURMETTACO MET PULLED CHICKEN EN AVOCADOFRIETJES

Benodigdheden voor 4 personen • 45 minuten + 3,5 uur oventijd

• handvol korianderblaadjes

• 2 lente-uitjes, in ringen

• 10 vellen filodeeg

• 500 g kippenbouten

• 250 ml barbecuesaus

• 2 tl komijn

• 2 tl gerookt paprikapoeder

• 1 tl cayennepeper

• 1 tl chilipoeder

• 1 tl venkelzaad

• 2 tl zout

• 2 tl bruine suiker

• 150 g zoete maiskorrels

• olijfolie

Voor de frietjes:

• 80 g bloem

• 2 eieren, losgeklopt

• 150 g paneermeel

• 2 rijpe avocado’s

• snuf zout

Voor de rode ui:

• 1 rode ui

• 500 ml heet water

• 100 ml azijn

• 1 el rietsuiker

• 1 teentje knoflook

• zout

Zo ga je te werk

• Verwarm de oven voor op 120 °C. Meng de droge specerijen, het zout en de bruine suiker goed door elkaar. Wrijf de kippenbouten in met olijfolie en vervolgens met de kruidenrub. 

• Leg ze in een ingevette ovenschaal. Giet de barbecuesaus over het vlees. Dek af met aluminiumfolie en zet 2,5 uur in de oven. Verhoog de temperatuur naar 150 °C en laat het vlees nog zo’n uur verder garen. Haal een half uur van tevoren de aluminiumfolie weg. Zo krijgt de pulled chicken een krokant korstje.

• Snij de rode ui in fijne ringen en giet er het hete water over. Laat 2 minuten staan en zeef. 

• Halveer de knoflook. Breng de azijn, suiker, het zout en de knoflook aan de kook en laat de suiker oplossen. Giet het mengsel over de uitgelekte uienringen en laat minstens een half uur in het zuur staan. Laat daarna afkoelen. 

• Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet een muffinbakvorm in met olijfolie. Snij de vellen filodeeg in vierkantjes van 5 x 5 cm, bestrijk met olie en bekleed elk vormpje met een viertal vellen deeg, ongelijk gestapeld. Duw voorzichtig aan zodat er een kuipje ontstaat. Zet 10 minuten in de oven. 

• Pel de avocado’s en snij het vruchtvlees in frietjes van twee à drie centimeter dik.

• Meng de bloem en het zout in een kom. Doe de eieren en het paneermeel in twee andere kommen. Rol de frietjes door de bloem, schud de overtollige bloem eraf, rol door het ei en door het paneermeel. Leg de frietjes op een bakplaat met bakpapier en zet 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C tot ze goudbruin zien. 

• Trek het vlees met twee vorken uit elkaar en hussel met de warme barbecuesaus. Meng er de maiskorrels onder. Vul de filodeegkuipjes met de pulled chicken en de rode ui en werk af met de lente-ui en koriander. Geef er de frietjes bij.

Tip: Serveer de avocadofrietjes met een dip van zure room en chilisaus.

Bram Debaenst

CLASSIC: MET GEHAKT

Benodigdheden voor 4 personen • 45 minuten

• ½ krop ijsbergsla

• 2 tomaten

• 1 ui

• bosje koriander

• sap van ½ limoen

• 1 groene paprika

• 8 tortilla’s

• 300 g gemengd gehakt

• 1 el Mexicaanse kruidenmix

• 40 g geraspte cheddarkaas

• blik kidneybonen

• zure room

• arachideolie

• ½ tl cayennepeper

• peper en zout

Voor de guacamole:

• 2 avocado’s

• ½ tl cayennepeper

• 1 el olijfolie

Zo ga je te werk

• Snij de sla in reepjes. Snij de tomaten in blokjes. Snipper de ui. Snij de paprika in blokjes. Hak de koriander fijn.

• Meng de blokjes tomaat met de ui, het limoensap, de koriander, cayennepeper en zout. Zet koel.

• Warm de tortilla’s een voor een op in een droge koekenpan. Houd warm onder aluminiumfolie.

• Bak de paprikablokjes in arachideolie beetgaar. Voeg het gehakt toe en bak rul. Meng er de kidneybonen en de Mexicaanse kruidenmix onder en roerbak nog 3 minuten. Kruid eventueel bij met peper en zout.

• Prak de avocado’s fijn en meng er de olijfolie en cayennepeper onder. Kruid met wat zout. Schep een lepel guacamole op de tortilla’s. Verdeel er de sla, het gehakt en de tomatensalsa over. Bestrooi met de cheddar en serveer met de zure room.

Bram Debaenst

VEGGIE: BLOEMKOOLTACO’S MET GEGRILDE GROENTEN, ZWARTE BONEN EN KORANDERSAUS

Benodigdheden voor 4 personen • 45 minuten

• 1 rode paprika, in plakjes

• 1 maiskolf

• 1 kleine courgette, in plakjes

• blik zwarte bonen

• handvol rucola

• 120 g feta

• peper en zout

Voor de taco’s:

• 600 g bloemkoolroosjes

• 50 g geraspte Parmezaanse kaas

• 2 eieren

Voor de koriandersaus:

• bosje koriander

• 2 el zure room

• 40 g pijnboompitten

• 40 geraspte Parmezaanse kaas

• 2 el limoensap

• ½ teen knoflook

Zo ga je te werk

• Mix alle ingrediënten voor de koriandersaus fijn in een blender. Kruid met peper en zout en zet koel.

• Maal de bloemkoolroosjes fijn in een blender. Zet 3 minuten in de microgolfoven. Meng goed door en zet nog eens 3 minuten in de microgolf. Schep de gekookte bloemkool op een propere keukenhanddoek en wring er al het vocht uit. Doe in een kom en voeg de eieren, kaas, peper en zout toe en roer alles goed door elkaar.

• Verwarm de oven voor op 200 °C. Schep 4 hoopjes bloemkool op een met bakpapier beklede bakplaat en maak er 4 cirkels van. Zet 18 minuten in de oven en draai ze na 10 minuten bakken om.

• Besmeer de groenten met olijfolie, kruid met peper en zout en gril ze beetgaar. Snij met een scherp mes de maiskorrels van de kolf. Schep de bonen onder de groenten.

• Besmeer de taco’s met de koriandersaus, verdeel er de groenten over, brokkel er de feta over en werk af met de rucola.

Wie is sonja?

• geboren in 1971

• culiredacteur, foodstylist en receptontwikkelaar

• vindt inspiratie in verrassende geuren en smaken, spannende ingrediënten en bij collega-foodies en chefs

• motto: “Er is geen oprechtere liefde dan die voor lekker eten” (George Bernard Shaw)




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.