Exclusief voor abonnees

Puur Sonja: 3 x burger de luxe

Karl Bruninx
Zeg niet te snel hamburger of snelle snack. Dat doet dit gerecht oneer aan. Een hamburger, dat is zoveel meer. Of wat dacht je van de varianten met zalm, of met rode bieten en portobello? Fancy does it, dear!
Bram Debaenst

HAUTE BURGER: ZALMBURGER MET ZEEKRAAL EN INGELEGDE KOMKOMMER

Voor 4 personen • 50 minuten

• 500 g verse zalm

 • 1 rode ui, gesnipperd 

• 1 el mierikswortelcrème 

• sap van ½ citroen

 • handvol muntblaadjes

• 100 g zeekraal 

• handvol kervel
• enkele eetbare bloempjes 

• 2 el paneermeel
• handvol korianderblaadjes 

• peper en zout

Voor de wasabimayo

• 4 el mayonaise 

• 1 el wasabi
• 1 sjalot, gesnipperd

 • 1 tl appelkappertjes, fijngesneden 

• 1 el limoensap

Voor de komkommer: 

• 1 komkommer 

• 1/2 rode peper, fijngehakt 

• 50 ml rijstazijn 

• 1 el suiker

Voor de broodjes: 

• 180 ml warme melk 

• 225 g bloem 

• 40 g boter, gesmolten

• 4 g instantgist 

• 1 tl suiker
• 1 ei, losgeklopt 

• 1 tl zout

• sesamzaadjes

Zo ga je te werk

• Meng voor de broodjes het zout onder de bloem. Meng de melk met de gist, boter, de helft van het ei en de suiker. Voeg het melkmengsel bij de bloem en kneed tot een glad deeg. Voeg wat bloem toe als het deeg te plakkerig blijft. Rol tot een bal, bestuif met bloem, dek af en laat 2 uur rijzen.

• Doe alle ingrediënten voor de zalmburger (behalve de kervel, zeekraal en bloempjes) in een blender en mix glad. Vorm er vier burgers van. Leg de burgers op een met bakpapier beklede bakplaat en zet 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 °C.

• Rol het deeg opnieuw uit en verdeel in 4 porties. Vorm er ronde balletjes van en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk ze met het resterende losgeklopte ei en bestrooi met de sesamzaadjes. Zet 15 minuten in de oven. Bak de zeekraal krokant in boter. Maak een saus van de mayonaise, wasabi, het limoensap, de sjalot en de kappertjes.

• Snij de broodjes open en verdeel er de zeekraal over. Leg er een zalmburger op, bedek met de komkommerslierten en werk af met de kervel, bloempjes en wasabimayo. Lekker met fijngesneden frietjes.

Bram Debaenst

THE CLASSIC: OLDSKOOL BURGER

Voor 4 personen • 35 minuten

• 500 g rundergehakt

• 1 ½ tl mosterd

• 1 tl worcestersaus

• 2 eierdooiers

• 3 el ketchup

• 2 rode uien

• 4 plakjes cheddar

• 2 zoete uien, in ringen

• 150 g ijsbergsla

• 2 tomaten, in plakjes

• 2 el mayonaise

• 4 hamburgerbroodjes

• frieten

• boter

• peper en zout

Zo ga je te werk

• Snipper 1 rode ui fijn en snij de andere in ringen. Meng het gehakt met de mosterd, eierdooiers, ketchup, de gesnipperde rode ui en de worcestersaus goed dooreen. Breng op smaak met peper en zout. Rol er 4 ballen van en druk ze een beetje plat zodat je een hamburger krijgt.

• Bak de hamburgers ongeveer 3 minuten aan elke kant in hete boter. Beleg ze met een plakje cheddar. Zet onder de grill tot de kaas smelt. Bak de zoete-uiringen in boter goudbruin.

• Bestrijk de onderste helft van de hamburgerbroodjes met mosterden mayonaise en beleg met enkele blaadjes ijsbergsla. Leg er een hamburger op. Werk af met ketchup, tomatenplakjes en uiringen. Zet het hoedje erop en serveer meteen. Lekker met frietjes.

Bram Debaenst

VEGGIE EN GLUTENVRIJ: PORTOBELLO-RODEBIETENBURGER

Voor 4 personen • 40 minuten

 • 8 portobello’s 

• 3 rauwe rode bieten, grof gehakt 

• 3 tenen knoflook 

• handvol bladpeterselie, grof gehakt

• 350 g spinazie

• 2 lente-uitjes, in ringen

• 1 avocado, in plakjes

• 2 tl komijnpoeder • 2 el citroensap

• 250 g linzen, uit blik, gespoeld en uitgelekt 

• 200 g bruine rijst, gekookt en afgekoeld 

• 4 el rijstmeel 

• 100 g feta • kokosolie 

• peper en zout

Voor de pesto: 

 • bosje koriander

• 1 teen knoflook

• 20 g cashewnoten of pijnboompitten, ongezouten 

• 100 ml olijfolie 

• peper en zout

Zo ga je te werk

• Doe de bieten, knoflook, peterselie, het komijnpoeder, citroensap, peper en zout in een blender en mix grof. Voeg de linzen, rijst en het rijstmeel toe en mix opnieuw. Vorm burgers van het mengsel en leg ze 30 minuten in de koelkast.

• Mix voor de pesto de koriander, knoflook, cashewnoten en olijfolie tot een smeuïg geheel. Breng op smaak met peper en zout. Laat de spinazie slinken in wat olie en schep er de helft van de pesto onder.

• Bestrijk de portobello’s met kokosolie en bak ze aan beide kanten in de grillpan. Bak de burgers in kokosolie 4 minuten aan elke kant. Beleg ze met de spinazie, de rodebietenburger, verbrokkelde feta, avocadoplakjes en lente-uitjes. Bedruppel met de resterende pesto en sluit met de andere portobello.




Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.